Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Slamka spasa

Nazire se kraj „žeđanja“ u brinjskom kraju

Autor: Marin Smolčić

03.01.2023. 13:28
Nazire se kraj „žeđanja“ u brinjskom kraju

Foto: Marin SmolčićProšla je godina po pitanju vodoopskrbe bila mjestimično katastrofalna. U Lici se ovaj problem najteže odrazio na širem području općine Brinje, odakle su povremeno stizale alarmantne vijesti jer se mjestimično voda do krajnjih korisnika prevozila vatrogasnim cisternama, da bi početkom jeseni na teren bile dovezene i cisterne iz Robnih rezervi. Područje Brinja je ruralni kraj s mnoštvom OPG-a, najviše uzgajivača stoke i mljekara. „Slamka spasa“ bile su već zaboravljene obiteljske šterne koje su  tijekom  prošle zime i proljeća akumulirale znatne količine vode s čime se napaja stoka.


Poduzeće „Vodovod“ i ravnateljica Ruža Blažanin uložili su znatne napore kako bi se situacija izazvana dugotrajnom sušom barem donekle ublažila. Ako je suditi prema  njezinim optimističnim informacijama  netom započeta godina trebala bi biti u znaku povećane sigurnosti vodoopskrbe za tamošnje građane.


– U prvom  polugodištu bi trebala biti u funkciji jedna nova kaptaža s čime bismo sasvim osigurali dostatne količine vode našim  potrošačima. Istraživanja na tom novom vrelu  su vrlo uspješno okončana jer je ta voda vrhunske kvalitete i izdašnosti. Drugi problem koji se javlja na širem brinjskom području vezan je iz dotrajali vodovodni sustav i velike gubitke vode iz cijevi. Taj problem ćemo također postupno otklanjati.
Zbog  povremenih prekida u vodoopskrbi Brinja i okolice u vodovodnim cijevima mjestimično se okupilo mnoštvo kamenca i mulja, neki ventili su oštećeni zbog akumuliranja zraka, što ćemo također vrlo skoro otklanjati, kazala nam je direktorica Ruža Blažanin.