Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Međuizbori

Nakon zatvaranja birališta, republikanci imaju 108, demokrati 58 mjesta

Autor: Hina

09.11.2022. 07:35
Nakon zatvaranja birališta, republikanci imaju 108, demokrati 58 mjesta

Foto: ReutersRepublikanci bi mogli odnijeti pobjedu nad demokratima na međuizborima za Zastupnički dom, što postaje sve izglednije kako pristižu rezultati, objavio je u utorak CBS News.


Nakon zatvaranja birališta u četrdesetak saveznih američkih država na međuizborima, republikanci imaju 108, a demokrati 58 mjesta u Zastupničkom domu od 435 mjesta. Ti rezultati mijenjaju se iz minute u minutu, ali republikanci su od početka u upornom vodstvu.


Dosada je Zastupnički dom bio demokratski. Oni su imali 222 zastupnika naspram 213 republikanskih. No, već i uoči izbora ispitivanja su ukazivala na vjerojatan poraz demokrata u borbi za donji dom.
Republikanci su pritom preuzeli tri mjesta koja su ranije držali demokrati, objavio je Edison Research.


Što se tiče izbora za Senat koji su puno tješnji, nekoliko republikanskih senatora vrlo je lako ponovno izabrano.


No inicijalni rezultati zasad ne narušavaju ravnotežu snaga u Senatu koja je  50-50 i trenutno ga kontroliraju demokrati zbog dodatnog glasa potpredsjednice Kamale Harris.


U utorak se na međuizborima bira 35 senatora i borba je vrlo neizvjesna. Ključna borba odvija se u Georgiji između demokrata Raphaela Warnocka i bivše zvijezde američkog nogometa republikanca Herschela Walkera.


Borba za Senat vodi se i u Pennsylvaniji između demokrata John Fettermana i republikanca, poznatog liječnika i tv-zvijezde, Mehmeta Oza.


Kako je borba za kontrolu nad Senatom vrlo neizvjesna, moglo bi proći i nekoliko dana prije nego bude jasan pobjednik.


Birališta se nastavljaju zatvarati kroz šest vremenskih zona i pedeset država s posljednjom, Aljaskom.