Četvrtak, 22. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

AMERIČKI IZBORI

Predsjednik Joe Biden glasat će prijevremeno

Autor: Hina

30.10.2022. 07:37
Predsjednik Joe Biden glasat će prijevremeno

Foto: Reuters

Američki predsjednik Joe Biden u subotu će prijevremeno glasati na izborima na polovici mandata 8. studenoga, a pridružit će mu se njegova unuka Natalie, koja glasa prvi put, dok se demokrati bore za svaki glas.




Ankete pokazuju da bi demokrati mogli izgubiti kontrolu nad oba doma Kongresa, a nezadovoljstvo glasača zbog visoke inflacije kvari zamah kojem su se demokrati nadali u oštroj borbi s republikancima oko prava na pobačaj.


Odaziv birača – obično daleko niži na izborima u sredini mandata nego u godinama predsjedničkih izbora – bit će ključan čimbenik u onim državama u kojima je rezultat neizvjestan, a demokrati pozivaju birače da glasaju i ranije.


“Demokracija je doslovno, a ne figurativno, na glasačkom listiću ove godine”, rekao je Biden pristašama na prikupljanju sredstava Demokratske stranke u petak u Philadelphiji.




Nazvao je ove izbore “najvažnijim međuizborima u našem životu”.


“Budimo jasni: ovi izbori nisu referendum. To je izbor. Izbor između dvije uvelike različite vizije Amerike”, rekao je Biden, obećavši kodificirati odluku Roe v. Wade kojom se legalizira pobačaj, a koju je Vrhovni sud poništio u lipnju – ako demokrati uspiju povećati svoj broj u Senatu.