Nedjelja, 16. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

UKRAJINSKI PREDSJEDNIK

Nakon Švedske i Gripena, Zelenski u Nizozemskoj traži zrakoplove F-16

Autor: Hina

20.08.2023. 14:56
Nakon Švedske i Gripena, Zelenski u Nizozemskoj traži zrakoplove F-16

Foto: ReutersUkrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij stigao je u nedjelju u posjet Nizozemskoj u nastojanju da ojača ukrajinske zračne snage, nekoliko dana nakon što je SAD odobrio Nizozemskoj i Danskoj moguće slanje američkih borbenih zrakoplova F-16 Kijevu.


Nizozemska, zajedno s Danskom, zadnjih nekoliko mjeseci predvodi međunarodne napore da se ukrajinske pilote uvježba za letenje zrakoplovima F-16 i da im ih se u konačnici i donira kako bi se uspješnije borili protiv ruskih snaga koje su izvršile invaziju na Ukrajinu u veljači 2022. godine.


“Glavno pitanje za Ukrajinu su zrakoplovi F-16 kako bismo zaštili naš narod od ruskog terora. Sve smo jači”, objavio je Zelenskij na Telegramu.
Na dnevnom redu su i Globalni mirovni samit te privođenje Rusije pravdi, rekao je.


Zelenskij će se sastati s nizozemskim premijerom Markom Rutteom u vojnoj zračnoj bazi u Eindhovenu, priopćio je Rutteov ured ne ulazeći u pojedinosti.


Rutte je u svibnju rekao da Nizozemska ozbiljno razmatra isporuku zrakoplova F-16 Ukrajini, ali ne zna se koliko i kada.


Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov rekao je u subotu da je počela obuka ukrajinskih pilota za letenje zrakoplovima F-16, ali i dodao da će to potrajati barem šest mjeseci, a možda i dulje jer treba obučiti i inženjere i mehaničare.


Obuka će se odvijati u Danskoj i Rumunjskoj, rekli su dužnosnici koalicije 11 zemalja.


Ukrajina je prošli tjedan rekla da ne očekuje da će zrakoplove F-16 moći koristiti već ove jeseni ili zime.


Nizozemska bi mogla poslati zrakoplove F-16 Ukrajini jer njezine oružane snage prelaze na lovce F-35.


Po podacima nizozemskog ministarstva obrane, Nizozemska ima u funkciji 24 zrakoplova F-16 koji će postupno biti povučeni iz uporabe do sredine 2024. Još 18 zrakoplova koje je proizveo Lockheed Martin dostupno je za prodaju, od kojih je 12 prodano, ali ne još definitivno.


Zelenskij je u subotu bio u posjetu Švedskoj, gdje je razgovarao o mogućnosti da dobije njihove zrakoplove Gripen.