Utorak, 26. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

71 letjelica

Najveći upad kineskog zrakoplovstva u tajvansku zonu protuzračne obrane

Autor: Hina

26.12.2022. 09:13
Najveći upad kineskog zrakoplovstva u tajvansku zonu protuzračne obrane

Foto: ReutersSedamdeset i jedan zrakoplov kineskog ratnog zrakoplovstva, uključujući borbene lovce i bespilotne letjelice, ušao je u identifikacijsku zonu protuzračne obrane Tajvana u posljednja 24 sata, priopćila je u ponedjeljak otočna vlada, što je najveći kineski upad do sada.


Četrdeset i tri zrakoplova prešla su središnju crtu Tajvanskog tjesnaca, neslužbenog tampona između dviju strana koji se nalazi unutar obrambene zone, navodi tajvansko ministarstvo obrane u izvješću, dok Peking nastavlja vojne aktivnosti u blizini otoka na koji Kinezi polažu pravo.


Tajvanska službena središnja novinska agencija rekla je da je to najveći upad kineskih zračnih snaga do danas, iako nije bilo osjećaja uzbune na otoku, koji zadnjih godina svjedoči stalnom porastu kineskog pritiska.
Kina, koja smatra Tajvan svojim teritorijem, rekla je da je u nedjelju izvela “udarne vježbe” u moru i zračnom prostoru oko Tajvana kao odgovor na, kako je rekla, provokaciju tog demokratski upravljanog otoka i Sjedinjenih Država.


Tajvan, koji snažno odbacuje zahtjeve Kine, rekao je da su vježbe pokazale da Peking uništava regionalni mir i pokušava zastrašiti njegove stanovnike.