Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

trgovinski sukob

Kina u sporu zbog ograničenja izvoza čipova u SAD

Autor: Hina

13.12.2022. 13:15
Kina u sporu zbog ograničenja izvoza čipova u SAD

Foto: PexelsKina je pokrenula trgovinski spor pred Svjetskom trgovinskom organizacijom (WTO) protiv Sjedinjenih Država zbog mjera kontrole izvoza kineskih čipova, odnosno njihova uvoza u SAD, priopćilo je kinesko ministarstvo trgovine.


Sjedinjene Države su u listopadu donijele sveobuhvatni skup propisa s namjerom usporavanja kineske industrije poluvodiča, što je izazvalo pritužbe iz Kine.


“Kina pokreće pravne radnje pred WTO-om zbog neophodnog načina rješavanja naših zabrinutosti i obrane naših legitimnih interesa”, piše u priopćenju kineskog ministarstva trgovine, koje prenosi diplomatska misija u Ženevi.
Dodaje se da su američka ograničenja “ugrozila stabilnost globalnih industrijskih opskrbnih lanaca”.


Kineski “zahtjev za konzultacijama” je prvi korak u dugoj proceduri pred WTO-om.


“Primili smo kineski zahtjev za konzultacijama povezan s određenim radnjama SAD-a koje utječu na tržište poluvodiča”, rekao je glasnogovornik ureda američkog trgovinskog predstavnika Adam Hodge.


“Kao što smo već priopćili NR Kini, ove ciljane akcije odnose se na nacionalnu sigurnost, a WTO nije prikladan forum za raspravu o pitanjima koja se odnose na nacionalnu sigurnost”, rekao je Hodge u izjavi poslanoj mailom.


Kineska žalba na SAD-ovo ograničenje njihova izvoza čipova dolazi nekoliko dana nakon presude WTO-a protiv Washingtona u odvojenoj tužbi o carinama na metal koje je među ostalima uvela i Kina. Sjedinjene Države, redoviti kritičar arbitražnog postupka WTO-a, odbacile su zaključke WTO-a.