ponedjeljak, 26. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

POSTIGNUT DOGOVOR

Najmoćnije zemlje EU-a spremaju se na zajedničku zakonsku regulaciju umjetne inteligencije

Autor: Hina

19.11.2023. 18:20
Najmoćnije zemlje EU-a spremaju se na zajedničku zakonsku regulaciju umjetne inteligencije

Foto: Reuters

Vlade diljem svijeta pokušavaju iskoristiti ekonomske dobrobiti AI-ja, no razmatraju i njegovu sigurnostFrancuska, Njemačka i Italija postigle su dogovor o zajedničkoj regulaciji umjetne inteligencije (AI), pokazuje zajednički dokument u posjedu Reutersa za koji se očekuje da će ubrzati pregovore na europskoj razini.


Tri vlade podržavaju preuzimanje obaveza na dobrovoljnoj bazi za manje i veće AI tvrtke u Europskoj uniji.


Europska komisija, Europski parlamenti i Vijeće Europske unije trenutno raspravljaju kako bi se savez trebao postaviti.
Europski parlament u lipnju je predstavio „AI akt” kojega je cilj spriječiti rizike AI aplikacija i izbjeći diskriminatorne efekte, istodobno podržavajući inovativnu snagu AI-ja.


Parlament je tijekom rasprave predložio kodeks ponašanja koji bi u početku bio obvezujući samo za velike AI providere, većinom iz SAD-a.


Tri vlade smatraju da da kompetitivna prednost za manje europske tvrtke može imati i negativan učinak jer će umanjiti povjerenje u njih i rezultirati manjim brojem korisnika.


Kodeks stoga mora biti obvezujući za sve, tvrde tri države. U početku ne bi trebale postojati sankcije, no s vremenom bi se trebao postaviti i sustav kazni.


Njemačko ministarstvo gospodarstva, zaduženo za pregovore s ministarstvom digitalnih pitanja, smatra kako se zakoni i državna kontrola ne bi trebali orijentirati na sam AI, nego na njegovu primjenu.


Vlade diljem svijeta pokušavaju iskoristiti ekonomske dobrobiti AI-ja, no razmatraju i njegovu sigurnost.


Velika Britanija u studenom je održala svoj prvi skup na tu temu, a Njemačka će u ponedjeljak i utorak biti domaćin digitalne konferencije u Jeni koja će okupiti predstavnike iz svijeta politike, biznisa i znanosti.