ponedjeljak, 26. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

SUNAKOVA IDEJA

Britanija objavila deklaraciju o sigurnosti umjetne inteligencije, skeptici se pitaju koliki je uopće njihov utjecaj

Autor: Hina

01.11.2023. 15:45
Britanija objavila deklaraciju o sigurnosti umjetne inteligencije, skeptici se pitaju koliki je uopće njihov utjecaj

Foto: ReutersVelika Britanija objavila je u srijedu Deklaraciju iz Bletchleyja, dogovorenu sa zemljama poput Sjedinjenih Države i Kine, kako bi se potaknuli globalni napori za suradnju na sigurnosti umjetne inteligencije.


Deklaracija, koju potpisuje ukupno 28 zemalja, objavljena je na dan otvaranja samita o umjetnoj inteligenciji u Bletchley Parku, u središnjoj Engleskoj.


“Deklaracijom se ispunjavaju ključni ciljevi samita u uspostavljanju zajedničkog dogovora i odgovornosti o rizicima, prilikama i nastavku procesa međunarodne suradnje na sigurnosti i istraživanju umjetne inteligencije, osobito kroz veću znanstvenu suradnju”, navela je Britanija u zasebnoj izjavi uz deklaraciju.
Britanija je okupila vlade, akademsku zajednicu i tvrtke koje rade na umjetnoj inteligenciji u srijedu na inauguracijskom samitu AI Safety kako bi raspravljali o tome kako obuzdati rizike tehnologije i može li se to uopće.


Sastanak je zamisao premijera Rishija Sunaka koji želi da Britanija postane posrednik između gospodarskih blokova Sjedinjenih Država, Kine i Europske unije.


Na popisu 100 gostiju su svjetske vođe, tehnološki lideri poput Elona Muska i šefa ChatGPT-a Sama Altmana i akademici. Okupljaju se u srijedu i četvrtak u Bletchley Parku, domu britanskih razbijača šifri u Drugom svjetskom ratu.


Usvojena deklaracija poziva na transparentnost i odgovornost aktera koji razvijaju najnapredniju AI tehnologiju u njihovim planovima za mjerenje, nadzor i ublažavanje potencijalno štetnih sposobnosti.


Postavila je dvosmjernu agendu koja je usmjerena na prepoznavanje rizika od zajedničkog interesa i izgradnju znanstvenog razumijevanja istih, kao i na zajedničke politike za ublažavanje rizika.


“To uključuje, uz povećanu transparentnost privatnih aktera koji razvijaju sposobnosti umjetne inteligencije, odgovarajuća mjerila procjene, alate za testiranje sigurnosti i razvoj relevantnih sposobnosti javnog sektora i znanstvenog istraživanja”, navodi se u deklaraciji.


Britanski kralj Karlo III. rekao je u srijedu da međunarodna zajednica mora odgovoriti na rizike umjetne inteligencije s osjećajem hitnosti i jedinstva, kao i s klimatskim promjenama.


“Tako se međunarodna zajednica nastojala uhvatiti u koštac s klimatskim promjenama, osvijetliti put do nultih emisija i zaštititi budućnost našeg planeta”, rekao je kralj u video poruci prikazanoj na samitu o umjetnoj inteligenciji.


“Moramo na sličan način odgovoriti na rizike koje predstavlja umjetna inteligencija s osjećajem hitnosti, jedinstva i kolektivne snage”, rekao je Karlo III.


Skeptici se pitaju koliki utjecaj Britanija uopće može imati kad SAD, G7 i Europska unija nastoje progurati druge inicijative, od kojih su neke već napredovale.