Subota, 24. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

VIJEĆE ZA DJECU

Nagrađene autorice inicijative za besplatne školske obroke

Autor: Ljerka Bratonja Martinović

20.11.2023. 21:33
Nagrađene autorice inicijative za besplatne školske obroke

Foto: Slavko Midzor/PIXSELLZa njihovu inicijativu osiguranja besplatnog školskog obroka za svako dijete, četiri profesorice zagrebačkog Pravnog fakulteta Ivana Dobrotić, Olja Družić Ljubotina, Marijana Kletečki Radović i Antonija Petričušić, danas su, u povodu Svjetskog dana djece, od Vijeća za djecu primile godišnje nagrade za promicanje prava i dobrobiti djece.


Socijalni radnik Matej Korušac nagrađen je istom prigodom za uspješno posvajanje petero braće i sestara visoke dobi i s teškoćama u razvoju, dok je nagradu za pružanje podrške djeci s invaliditetom primila Kristinka Štefan, predsjednica Udruge Mali princ iz Đurđevca.


Uključite i srednjoškolce


Zadovoljne time što je Vlada prepoznala njihovu inicijativu, profesorice Pravnog fakulteta poručile su da još ima prostora za unapređenje tog programa.
– Nadamo se da će Vlada nastaviti podržavati i razvijati program prehrane u školama, da će raditi na tome da se u kontekstu sadašnjeg rasta cijena taj iznos koji je sada namijenjen za školske obroke poveća, da se u program uključe i djeca srednjoškolci, a isto tako da se radi i na socijalnoj dimenziji obrazovanja, izjavila je jedna od nagrađenih, prof. dr. Ivana Dobrotić.


Trebalo bi, ističe, proširiti spektar stručnjaka koji rade u školi za socijalne radnike i poraditi na integraciji školskog sustava i suradnji sa svim dionicima u zajednici kako bi škole bile mjesto koje će voditi računa o svim aspektima dobrobiti djece.


U Hrvatskoj je 20-ak posto djece u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti, a jedino univerzalni programi mogu riješiti pitanje toga da su svi pokriveni, ali i pitanje stigmatizacije djece, naglasila je Dobrotić.


Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić ocijenio je da je partnerstvo civilnog sektora, akademske zajednice i nositelja vlasti uspješan model gdje se mogu kreirati kvalitetne i dugoročne politike na korist svakog djeteta u Hrvatskoj.


Više posvojenja


– Vrlo je važno da djeci osiguramo iste mogućnosti jer obrazovne nejednakosti generiraju socijalne nejednakosti, stoga je Vlada donoseći Akcijski plan za provedbu europskog jamstva za svako dijete objedinila sve akcijske planove vrijedne 650 milijuna eura kako bi omogućila jednake šanse svoj djeci u Hrvatskoj, i u zdravstvenom sustavu, sustavu socijalne skrbi, i u sustavu odgoja i obrazovanja.


Uz besplatan školski obrok tu su i besplatan prijevoz, besplatni udžbenici, a jedan od strateških ciljeva Vlade je do 2026. godine izgradnjom i obnovom više od 500 dječjih vrtića diljem Hrvatske osigurati mjesta za još 26.000 djece u predškolskim ustanovama, rekao je Piletić te podsjetio na to da je Vlada odlučila sufinancirati rad dječjih vrtića s oko 70 milijuna eura kako cijena smještaja u vrtićima ne bi rasla u okolnostima inflacije.


Socijalni radnik Matej Korušac poručio je pak da u Hrvatskoj ima prostora za više posvojenja, ali i za promjenu stavova potencijalnih posvojitelja.


– Htio bih poslati poruku svim potencijalnim posvojiteljima da pri izboru djeteta za posvojenje svoj izbor što manje ograničavaju s obilježjima poput spola, dobi ili nacionalnosti, jer nikad ne znaju što ih čeka na kraju tog puta, rekao je Matej Korušac.