Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Na obnovi kompleksa sv. Nikole radi se zadnjih desetak godina

27.05.2020. 09:20


Zadarskom Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju odobrena su bespovratna sredstva za projekt »Obnova kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru«. Predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković je ponedjeljak u Zadru uručio ravnatelju ovog centra, Mladenu Pešiću, ugovor o dodjeli bespovratnih EU sredstava. Na svečanosti su bili nazočni i ministar za regionalni razvoj i fondove EU Marko Pavić, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Tomislav Petric.
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru se tijekom 2019. prijavio na poziv na dostavu projektnih prijedloga »Obnova kulturne baštine urbanog područja Zadar«, u okviru Prioritetne osi 6 »Zaštita okoliša i održivost resursa«, unutar Operativnog programa »Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.«


Povećat će se broj zaposlenih
Svrha projekta je obnova i valorizacija kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru s ciljem povećanja broja novozaposlenih u turističkom sektoru te porastom očekivanoga broja posjetitelja kulturne baštine. Projektom će se osigurati obnova postojećih i izgradnja novih prostora Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru, njihovo opremanje te prilagodba novim sadržajima s primarnom svrhom unaprjeđenja kulturnog, obrazovnog i znanstvenog segmenta, kao i implementacija ostalih potrebnih aktivnosti na projektu. Provedbom projekta doprinijet će se održivom turističkom i gospodarskom razvoju kroz valorizaciju kulturne baštine.
– Odobrena sredstva koja su doznačena putem ITU mehanizma dat će jedan novi zamah Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju u Zadru. Obnova čitavog kompleksa samostana i bivše crkve sv. Nikole značit će zaokruženje priče na kojoj se radi zadnjih desetak godina, a cilj joj je nastavak edukacije međunarodnih studenata, stručnjaka ali i šire javnosti kojima će se prezentirati bogatstvo podvodne baštine ne samo Jadrana, već i šireg Mediteranskog područja, istaknuo je ravnatelj Pešić dodajući kako će po završetku obnove ovog kompleksa grad Zadar će dobiti jedno jedinstveno mjesto gdje će se posjetitelji moći informirati o podvodnoj baštini putem različitih sadržaja i radionica
– Mladi znanstvenici moći će steći dodatna znanja o podvodnoj arheologiji i konzervaciji podvodnih arheoloških nalaza. Uz navedeno, obnovom bivše crkve sv. Nikole ostvarit će se mogućnost održavanja različitih kulturnih i znanstvenih manifestacija poput znanstvenih konferencija, izložbi, ali i predstava i koncerata za koje je ovaj objekt već do sada služio u manjem opsegu, istaknuo je Pešić.


Angažman Zadre Nove
Ukupna vrijednost projekta je određena na 29.985.487,36 kuna, od čega su bespovratna sredstva odobrena u iznosu od 25.487.664,25 kuna, dok će udio sufinanciranja Ministarstva kulture od 15 posto iznositi 4.497.823,11 kuna. Rok za izvođenje svih aktivnosti vezanih uz projekt je 32 mjeseca od potpisivanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava.
Projektnu prijavu je u suradnji s Centrom pripremila Agencija za razvoj Zadarske županije Zadra Nova. Njihov tim stručnjaka bit će uključen i tijekom čitavog perioda trajanja projekta te će svojim iskustvom pridonijeti kvalitetnoj provedbi projekta. Angažman Agencije na ovom projektu omogućava projekt ‘Zadra Nova za vas’ kroz koji se financira rad djelatnika Agencije te usluge pripreme i provedbe ne stvaraju financijski teret za prijavitelja i partnera.
– Agencija Zadra Nova kao regionalni koordinator na raspolaganju je javnopravnim tijelima za pružanje stručnih znanja i vještina za pripremu i provedbu projekta financiranih EU sredstvima. Projekti kao što je ovaj izrazito nas vesele jer donose dodatnu vrijednost cijeloj zajednici, s jedne strane se razvijaju edukativne aktivnosti Centra već prepoznate na svjetskoj razini, te s druge strane omogućava valorizaciju vrijedne kulturne baštine, kazala je Marina Dujmović Vuković, ravnateljica Agencije Zadra Nova.
Priprema projekta obnove kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru traje od 2014. godine, od kada su Ministarstvo kulture, UNESCO i Grad Zadar uložili gotovo 2,5 milijuna kuna u izradu projektne dokumentacije i arheološka istraživanja unutar ovog kompleksa.
Kompletna projektna dokumentacija izrađena je u projektantskom uredu Forvm d.o.o. od strane arhitekta Ante Uglešića.
Partner na projektu je Turistička zajednica grada Zadra koja će aktivno sudjelovati na promidžbi i vidljivosti projekta.