Srijeda, 29. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Zbilja neobično

Na dnu oceana blizu Aljaske pronađen čudesni predmet zlatnog sjaja

Autor: Hina

08.09.2023. 21:09
Na dnu oceana blizu Aljaske pronađen čudesni predmet zlatnog sjaja


Američki istraživači velikih dubina otkrili su nepoznati predmet zlatnog sjaja na dnu oceana blizu Aljaske, objavila je Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA).


Krajem kolovoza, na dubini od oko 3300 metara, robot na daljinsko upravljanje opremljen kamerom naišao je na zaobljenu izbočinu zlatnog sjaja koja se držala za stijene, promjera oko 10 centimetara.


“Kada je kamera ‘zumirala’ objekt, znanstvenici su bili zbunjeni oko njegove identifikacije”, objavila je NOAA koja provodi ovo istraživanje.
“Prve ideje kretale su se od (moguće) mrtve spužve do koralja ili ljuske jajeta”, pojasnila je.


Ekipa je izvukla neidentificirani predmet na površinu. Na danjem svjetlu, na fotografiji, vidi se okrugli sjajni predmet koji stane u ruku.


“Nisu li velike dubine nevjerojatno čudne?”, upitao se koordinator ekspedicije Sam Candio.


“Još uvijek ga ne možemo identificirati, jednostavno znamo da ima biološko podrijetlo”, dodao je, naglasivši da je potrebno predmet proučiti u laboratorijskim uvjetima da bi se o njemu više saznalo.


“To otkriće u dubini Pacifika podsjeća nas da malo znamo o našoj vlastitoj planeti”, istaknuo je.


Podvodno istraživanje, podsjetio je Sam Candio, može omogućiti otkrivanje novih vrsta koje bi eventualno mogle biti temelj za i nove medicinske tretmane.


Ova ekspedicija savezne agencije uz južnu obalu Aljaske ima za cilj “mapirati, istražiti i opisati” ta “neistražena područja”, dodaje NOAA.