Nedjelja, 16. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

Sociološki aspekt

Istraživanje podmorja na potpuno novi način

Autor: Jana Šolman

10.02.2023. 15:59
Istraživanje podmorja na potpuno novi način

Foto: Jana Šolman



U Gradskoj knjižnici Zadar sinoć je održano zanimljivo predavanje u sklopu Javne sociologije pod nazivom »Kriza i budućnost hrvatskog ribarstva«.


Iako je ribarstvo u hrvatskoj znanosti i visokom školstvu većinom istraživano u kontekstu morske biologije, agronomije i drugih prirodnih i tehničkih znanosti, kroz projekt »Održivo ribarstvo: društveni odnosi, identitet i zajedničko upravljanje jadranskim ribolovnim resursima« ono se istraživalo na jedan posve novi način te postalo predmet sociološkog istraživanja.


Cilj je ovoga projekta, koji se provodi na Odjelu za sociologiju Sveučilišta u Zadru, uz financiranje Hrvatske zaklade za znanost, nadopuniti područje znanja o ribarstvu u Hrvatskoj kroz istraživanje samih ribara, njihovih vrijednosti, želja, načina života, motivacije, društvenih odnosa i drugih tradicionalno socioloških tema.




– Večeras predstavljamo prvu istraživačku dionicu projekta koja je bazirana na provođenju anketnog upitnika u znak jednog istraživanja kojeg smo proveli među 550 ribara i ribolovaca. Naime, naše terensko istraživanje proveli smo u pet jadranskih regija te smo pored toga proveli i online upitnik koji se osvrnuo na rekreativne ribolovce. Često možemo vidjeti kako se ove različite grupe istražuju izolirano i pojedinačno te se istraživanja bave malim ribarstvom ili industrijskim ribarstvom. No, ono što nas zanima je pokrivanje svih njih paralelno, kako bismo dobili uvid u to kako oni gledaju jedni na druge, usporedili njihov međuodnos i vrijednosti, kazao je doc. dr. sc. Dražen Cepić s Odjela za sociologiju na Sveučilištu u Zadru.


Na ovoj održanoj »Javnoj sociologiji« doc. dr. sc. Branko Ančić s Instituta za društvena istraživanju u Zagrebu te doc. dr. sc. Dražen Cepić i doc. dr. sc. Ivan Puzek, sa zadarskog Odjela za sociologiju predstavili su rezultate projekta, a nakon čega su se priključili i svi prisutni sa svojim upitima i komentarima.