Petak, 2. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Tradicionalno okupljanje

Na božićnom prijemu SNV-a Dačić, Plenković i Pupovac

Autor: P. N.

06.01.2023. 12:35
Na božićnom prijemu SNV-a Dačić, Plenković i Pupovac

Foto: Matija Habljak/PIXSELLTomislav Žigmanov, kao ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, sudjelovat će i na tradicionalnom božićnom prijemu SNV-a “Hristos se rodi – Vaistinu se rodi!”, gdje će uz Ivicu Dačića, prvog potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova predstavljati Vladu Republike Srbije, javlja Televizija N1.


Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac zahvalio se okupljenima na dolasku i na činjenici “da smo nakon 30 godina od ovakvog okupljanja u posebnoj prilici zahvaljujući činjenici da predstavnici vlade RH i Srbije u ovako značajnom i važnom sastavu prisustvuju našem božićnom prijemu.”


“Mnogo se u ovih 30 godina promijenilo u našem okupljanju, a još više se promijenilo oko nas, ali ne i to i da današnji dan slavimo, a svaki drugi dan živimo Badnjak i Božić mira”, poručio je Pupovac.
“Nismo mogli znati da ćemo nakon tri desetljeća mi predstavnici Srba iz Hrvatske i predstavnici Hrvata iz Srbije crtati zlatni most između dva naroda i dvije države”, dodao je.


Pupovac je poručio da treba utišati govor mržnje. “Treba prevladati stare i izbjeći nove podjele. U takvom kontekstu je važno da se utiša govor mržnje i svako ‘Za dom spremni’ i svako vrijeđanje stradanja jednih od drugih, svako slavljenje ratnih zločinaca kao heroja i svako skandiranje ubij Srbina i Hrvata.”


Pupovac je govorio i o važnosti otvorenosti granica, psoebno onih između Srbije i Hrvatske. Osvrnuo se i na građane na Banovini koji čekaju obnovu svojih domova nakon razornog potresa.


Na božićnom prijemu SNV-a je i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković koji se pozdravio s Dačićem.


Okupljenima se obratio i dogradonačelnik Zagreba Luka Korlaet koji je poručio da je Zagreb otvoren, inkluzivan i jednak za sve te da vjeruje da će se nastaviti dobra suradnja Zagreba i SNV-a.


Dačić se prisjetio da je 2014. bio u Zagrebu na ustoličenju Porfirija za metropolita.


“Simbolika ovih praznika podsjeća na neprolazne i, nadam se zajedničke vrijednosti – mir, toleranciju i solidarnost. Mislim da se od ovog današnjeg prijema mnogo očekuje jer je napravljena takva atmosfera u smislu onog što će uslijediti nakon toga. Najbolji odnosi RH i Srbije su u najboljem interesu naša dva naroda, ali i čitave regije”, poručio je Dačić i dodao:


“Moj dolazak predstavlja snažnu poruku o potrebi razgovora i redefiniranja trenutnih odnosa Beograda i Zagreba. Mi ne mislimo isto o mnogim pitanjima, ali moramo razgovarati i dogovarati se.”


Dodao je da je Srbija svjesna da se neka pitanja ne mogu riješiti brzo, ali da prepoznaju potrebu za unapređenjem odnosa.


Osvrnuo se na ulazak Hrvatske u Schenegen na čemu joj je čestitao. “Pojedinačni napredak naših susjeda bi se trebalo posmatrati kao naš zajednički uspjeh.”


“Umjesto natjecanja u mržnji želim da se natječemo u izgradnji mira i dobrih odnosa. Bez obzira u kojem vremenu živimo i što je bilo prije 10 ili 30 godina, moramo sagledati dio pitanja koji se odnosi na prošlost i dio koji se odnosi na sadašnjost i budućnost. Moja poruka je da probamo pronaći zajednički interes čak i onda kada ne mislimo isto”, zaključio je Dačić.


Nakon Dačića, okupljenima se obratio i premijer Plenković. I on je naglasio pomirbu između dvije države.


“Hrvatska je bila žrtva agresije Miloševićevog režima i ta činjenica živi s nama, živi s obiteljima nestalih, s vojnicima, branitlejima, civilima. To je naslijeđe teško”, kazao je Plenković.


Dodao je da se pomirenje mora temeljiti na činjenicama. Najavio da će Vlada činiti sve da se pronađu nestali, ali i da se grade mostovi solidarnosti.


Osvrnuo se i na rusku agresiju na Ukrajinu. “Stali smo na pravu stranu povijesti i stali uz žrtvu.”


“Posebno želim zahvaliti predstavnicima SNV-a, političkim predstavnicima srpske nacionalne manjine u RH na podršci i lojalnosti. Utemeljili smo povjerenje koje da nam daje okvir suradnje i zadovoljan sam da smo napravili velike iskorake”, poručio je Plenković.


Osvrnuo se i na poziciju Hrvata u Srbiji i što znači to što je Žigmanov član Vlade. “Hrvatska manjina u Srbiji dobila je novi život”, rekao je premijer.