Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Susjedski odnosi

Dačić:" Vučić nas je tražio da zatoplimo odnose s Hrvatskom u sljedećoj godini"

Autor: Hina

31.12.2022. 18:29
Dačić:

Foto: PIXSELLSrbija u 2023. godini, na prijedlog predsjednika Aleksandra Vučića, namjerava “odlediti” odnose s Hrvatskom, najavio je posljednjeg dana odlazeće godine srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić.


U tim namjerama bi, kako se očekuje, ponajprije trebali pomoći čelnik DSHV-a i ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi Srbije Tomislav Žigmanov, te predsjednik Srpskog narodnog vijeća i zastupnik SDSS-a u Saboru Milorad Pupovac.


“Predsjednik (Srbije Aleksandar) Vučić tražio je da napravimo konekcije sa Žigmanovom i Pupovcem, da malo odledimo odnose s Hrvatskom“, rekao je u subotu Dačić gostujući u programu provladine komercijalne TV Pink.
On je najavio da će, na poziv Srpskog narodnog vijeća, sa Žigmanovom ići na domjenak u povodu pravoslavnog Božića u Zagreb, gdje se očekuju i najviši hrvatski dužnosnici.


Dačić je rekao kako će Srbija s Hrvatskom tražiti bolje odnose u budućnosti “bez ikakvog uvjerenja da ćemo sad jedni drugima promijeniti svijest i mišljenje“.


Ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi Srbije Tomislav Žigmanov je, u povodu Dačićeve izjave, za Hinu rekao kako je “i više nego očito da postoji potreba da se obnovi službena komunikacija između institucija dviju susjednih država, a ne da se ona svodi na suradnju institucija dvije manjinske zajednice”.


“Istina je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na jednoj sjednici Vlade dao meni u zadaću da stupim u komunikaciju s predsjednikom SDSS-a Miloradom Pupovcem kako bi se vidjelo može li se glede toga nešto učiniti”, rekao je Žigmanov.


Poziv ministru vanjskih poslova Srbije na tradicionalni božićni domjenak Srpskog narodnog vijeća u Zagreb i njegov pozitivni odgovor posljedica je “čini se, našeg uspješno obavljenog posla”, ocijenio je Žigmanov.


“Tim prije, jer će na domjenku biti državni vrh Republike Hrvatske te će to biti prilika da se, makar i na marginama toga skupa, održe nakon dvije godine, prvi ozbiljniji razgovori na ministarskoj razini između dvije države”, rekao je Žigmanov za Hinu.