Četvrtak, 22. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

ZAJEDNIČKA AKCIJA

Na Balkanskoj ruti uhićena 382 krijumčara te velike količine ilegalnih sredstava

Autor: Hina

04.11.2022. 17:00
Na Balkanskoj ruti uhićena 382 krijumčara te velike količine ilegalnih sredstava

Foto: iStockSnage u borbi protiv trgovanja drogama i vatrenim oružjem, krijumčarenja migranata i trgovanja ljudima tzv. Balkanskom rutom udružilo je 28 europskih zemalja, a zajednička akcija od 26. do 29. listopada dovela je uhićenja 382 osobe te je pokrenuto 130 novih istraga.


Ravnateljstvo policije u petak je priopćilo kako su akcije, koje su uključivale intenzivne kontrole na vanjskim granicama EU, koordinirali Španjolska i Europol, a financirane su iz programa IPA/2019.  Potporu operativnim aktivnostima 18 država EU i 10 trećih zemalja dali su i Eurojust, Frontex, INTERPOL, SELEC i druge međunarodne organizacije.


Zajednički akcijski dani EMPACT-a planirani su na temelju pristupa vođenog obavještajnim podacima koji je uključivao suradnju cijelog niza tijela za provedbu zakona, između ostalog policiju, carinu, imigracijske agencije i agencije za nadzor granica.
Operacije su se uglavnom provodile na Balkanu i u jugoistočnoj Europi, a u akcije na terenu bilo je uključeno 16.000 službenika, dok su nacionalna tijela koordinirala specijalne aktivnosti usmjerene na mreže trgovanja ljudima koje sudjeluju u radnoj i seksualnoj eksploataciji i prisilnom prosjačenju.


Uhićene su 382 osobe, od kojih je većina bila upletena u trgovanje drogama, pomaganje u nezakonitim migracijama, krivotvorenje isprava i trgovanje vatrenim oružjem, a uhićenja i izuzeti dokazi omogućili su tijelima za provedbu zakona pokrenuti 130 novih istraga.


Provjerene su 74.924 osobe, pretraženo je 998 lokacija, pregledano 32.665 vozila te provjereno 2004 paketa/pošiljaka. Od ukupno 382 uhićenja njih 159 vezano je za krijumčarenje migranata, 112 za trgovanje drogama, 38 za trgovanje vatrenim oružjem, dva za trgovanje ljudima i 71 vezano za ostala kaznena djela. Otkriveno je 2476 nezakonitih ulazaka.


Zaplijenjeno 304 kilograma heroina


Zaplijenjeno je 106 komada vatrenog oružja, 304 kilograma heroina, 147 kilograma i 5402 stabljike marihuane te 1,3 kilograma kokaina.


Što se hrvatske policije tiče, sudjelovala je Uprava kriminalističke policije u suradnji s policijskim upravama vukovarsko-srijemskom, brodsko-posavskom, karlovačkom i ličko-senjskom, i to u sklopu EMPACT prioriteta nezakonite migracije i vatreno oružje.


Cilj je bilo provođenje pojačanih mjera i radnji u smislu kontrole vozila i osoba te brzom protoku i razmjeni informacija između zemalja koje su sudjelovale u provođenju zajedničkih akcijskih dana.


Tijekom mjera na području policijskih uprava vukovarsko-srijemske, brodsko-posavske, karlovačke i ličko-senjske kontrolirana je 8331 osoba i 5370 motornih vozila, a uhićeno je ukupno pet osoba.