Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

KOD SICILIJE

U Italiji spašeno 1150 migranata

Autor: Hina

26.10.2022. 21:24
U Italiji spašeno 1150 migranata

Foto: ReutersDvoje migranata pronađeno je mrtvo, a više od 1150 ih je spašeno kod Sicilije, priopćila je u srijedu obalna straža, dok nova desno orijentirana vlada u Rimu prijeti da će spriječiti uplovljavanje u talijanske vode dvaju izbjegličkih brodova kojima upravljaju pripadnici dobrotvornih organizacija. Obalna straža je izvijestila da su s broda koji je od Sicilije bio udaljen oko 60 milja spašene 663 osobe i preuzeta su dva tijela, a još 494 migranata spašeno je s drugoga ribarskog broda koji je plovio bliže otoku.


Operacije su izveli pripadnici obalne straže, financijske policije i članovi posade španjolskog broda koji radi za graničnu agenciju Europske unije Frontex. Čini se da će u međuvremenu Italija uskratiti pravo na iskrcaj za oko 380 migranata na brodovima Ocean Viking i Humanity 1, također dvaju plovila kojima upravljaju dobrotvorne organizacije.


U priopćenju talijanskog ministarstva unutarnjih poslova stoji da postupci brodova, koji su potražili sigurne luke u Italiji ili na Malti, “nisu bili u skladu” s europskim i talijanskim pravilima o sigurnosti i graničnoj kontroli i borbi protiv ilegalne imigracije. Novi ministar unutarnjih poslova Matteo Piantedosi bio je šef stožera desničarskog čelnika Lige Mattea Salvinija u vrijeme njegova mandata u ministarstvu unutarnjih poslova 2018.-2019.
Tada je Italija više puta odbila dopustiti migrantima da se iskrcaju nakon što su spašeni na moru. Nova talijanska premijerka Giorgia Meloni u svojem je prvom govoru održanom u utorak u parlamentu upozorila svoju vladu da neće dopustiti migrantima ilegalan ulazak u Italiju.