Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Treće saslušanje

Na Antikorupcijskom vijeću danas svjedoče Vanđelić i Mikuš

Autor: Dražen Ciglenečki

08.11.2022. 09:18
Na Antikorupcijskom vijeću danas svjedoče Vanđelić i Mikuš

Foto: Davor KovačevićTijekom dva prethodna saslušanja što ih Antikorupcijsko vijeće provodi o poslovanju Ine, moglo se čuti dosta toga, naročito o pozadini gašenja rafinerije u Sisku. Procjenjujući da bi bivši predsjednik Uprave Janafa Dragan Kovačević i nekadašnji član Uprave Ine Davor Mayer mogli u svom svjedočenju reći i nešto neugodno za Vladu Andreja Plenkovića, HDZ je putem Odbora za Ustav ova saslušanja u organizaciji Nikole Grmoje iz Mosta proglasio nezakonitima.


Svim pozvanima poručili su da nisu dužni doći na sjednicu Antikorupcijskog vijeća i dobar dio ih je tako i postupio. No, Kovačević i Mayer su svejedno pristali odgovarati na pitanja zastupnika, a po svemu sudeći, ima za to još zainteresiranih među pozvanima. Grmoja tvrdi da ih je toliko da je odlučio da se članove Nadzornog odbora Ine neće samo danas saslušavati.


Potvrde dolaska


»Iako sam potvrdu dolaska imao samo od strane Damira Vanđelića, izgleda da se percepcija saslušanja na Antikorupcijskom vijeću, unatoč pokušajima vladajućih da ih prikažu nezakonitima, jako mijenja. Moguće je da pozvani postaju svjesni da sam nedolazak šalje određenu poruku suspektnosti jer ne žele pred saborskim tijelom i javnošću podijeliti svoja saznanja o Ini. Imam sada čak četiri potvrde spremnosti dolaska pa ćemo sjednicu podijeliti na dva dijela«, napisao je jučer Grmoja na Facebooku.
»Očekujem i od ostalih pozvanih, posebno Luke Burilovića i Damira Mikuljana, da se odazovu. Nastavljamo rasvjetljavati korupciju i izvjesnu veleizdaju vezanu uz Inu«, poručio je predsjednik Antikorupcijskog vijeća. Mikuljan bi kao predsjednik aktualnog saziva Nadzornog odbora sigurno bio zanimljiv svjedok, ali malo je vjerojatno da bi on išao kontra mišljenja Odbora za Ustav.


Bojkot saslušanja


Član Antikorupcijskog vijeća Damir Habijan (HDZ) bojkotira ova saslušanja, a vladajuću koaliciju i danas će predstavljati Hrvoje Zekanović, koji je nedavno ušao u to tijelo.


– Dolazim i tim ću prevarantima ponovo pružiti priliku da pozovu na saslušanje i ljude koje ja predlažem, rekao nam je Zekanović. On bi na Antikurupcijsko vijeće zvao predsjednika Mosta Božu Petrova, bivše ministra te stranke Tomislava Panenića i Slavena Dobrovića, kao i predsjednika Zorana Milanovića.


Inače, zastupnik Mosta Zvonimir Troskot jučer je održao konferenciju za novinare na tragu prošlotjednog saslušanja ministra Davora Filipovića na Odboru za gospodarstvo. Pokušao je demantirati Filipovića da nije razgovarao s Damirom Škugorom, uhićenim direktorom u Ini.


Prema informacijama koje je Troskot ponudio, Škugor se tajno sastajao s Filipovićem kako bi ovaj lobirao za njega u nastojanju da bude izabran za predsjednika Uprave HEP-a. Škugor je, tvrdi Troskot, 6. prosinca 2021. sudjelovao na testiranju u Ministarstvu gospodarstva u povodu javnog natječaja za predsjednika Uprave HEP-a.


– Na tom je natječaju on bio u društvu izabranih kadrova HDZ-a, tako da nije istina kako nije ni s kim komunicirao, izjavio je Troskot.