Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

Morski svijet od tijesta

Autor: Dragana Glavočić

07.10.2009. 22:00
Morski svijet od tijesta

Foto: Dragana GLAVOČIĆIskonska želja da se kroz kruh i ostale proizvode iskaže ljubav darivanja jedno drugom te opstojnost i povezanost s krajem iz kojeg potječemo – misao je koja nas je vodila dok smo spremali krušne proizvode, kazala je ravnateljica Marija Šoša


Osnovna škola “Vladimir Nazor” Neviđane ove je godine prvi put bila domaćin županijske smotre “Dani kruha”. Smotra se održala u srijedu u prepunoj školskoj sportskoj dvorani. Ukupno 16 osnovnih i srednjih škola te dječjih vrtića iz cijele županije na štandovima je izložilo različite krušne proizvode. Manifestaciji su nazočili OŠ Privlaka, OŠ Petar Zoranić Nin, OŠ Pakoštane, OŠ Valentin Klarin Preko, OŠ Biograd, OŠ Šimuna Kožičića Benje, OŠ Sv. Filip i Jakov, OŠ Voštarnica, OŠ Smiljevac, OŠ Zemunik, OŠ Stanovi, OŠ Vladimir Nazor Neviđane, dječji vrtići Sunce i Radost, Klasična gimnazija Ivana Pavla II., Škola za tekstil, dizajn i primijenjenu umjetnost te predstavnici općinske i županijske vlasti.
Na početku smotre nazočnima se obratila ravnateljica OŠ “Vladimir Nazor” Neviđane Andreja Krnić, a nakon pozdravne riječi “Dane kruha” otvorila je Renata Vuksan, zamjenica pročelnika za društvene djelatnosti.
S obzirom da je ovogodišnja smotra bila posvećena i starim običajima, KUD “Nevijana” iz Neviđana izveo je pjesme i plesove svoga kraja, a zanimljivo je da brojni učenici škole-domaćina aktivno sudjeluju u radu ovog KUD-a. Smotru su uveselile “Pašmanske mažoretkinje”, potom su učenici 3. razreda škole-domaćina izveli predstavu “Zaljubljeni kiflić”.
Župnik Neviđana don Josip Lisica blagoslovio je krušne proizvode te kazao da kruh predstavlja sva materijalna dobra potrebna za život potom je uslijedilo razgledavanje štandova.
Jedan od najprimamljivijih štandova bio je onaj OŠ “Valentin Klarin”. Naime, učenici su pored zanimljivih krušnih proizvoda ponudili ukusne inćune koje su mnogi htjeli degustirati.
– Iskonska želja da se kroz kruh i ostale proizvode iskaže ljubav darivanja jedno drugom te opstojnost i povezanost s krajem iz kojeg potječemo – misao je koja nas je vodila dok smo spremali krušne proizvode, kazala je ravnateljica Marija Šoša.
Dječji vrtić “Radost” prikazao je na svom izložbenom prostoru kako su bake pekle kolače i kako to danas rade moderne mame. Pored brojnih kolača i kruha ispečenog pod pekom, djeca su u slanom tijestu napravila otisak grada Zadra. Također, na ovom su se štandu našli brojni predmeti koje su nekad davno bake koristile u domaćinstvu, kao što su glačalo, vreteno i ostalo.
Posebnu pozornost plijenio je štand OŠ Šimuna Kožičića Benje inspiriran morskim dubinama. Morske zvijezde, školjke i ribe od tijesta mamile su poglede brojnih posjetitelja.
Učenici OŠ Pakoštane pokazali su kako su nekad davno naši stari ukrašavali kruh s maslinama i vjerskim simbolima. Sa svakog štanda izabran je najbolji krušni proizvod koji “putuje” na državnu smotru.