Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Oštra poruka

Ministar vanjskih poslova BiH prozvao ruskog veleposlanika:" Ako misli da će određivati hoće li BiH ući u NATO ili ne, u velikoj je zabludi"

Autor: Hina

09.02.2023. 17:15
Ministar vanjskih poslova BiH prozvao ruskog veleposlanika:

Foto: PixsellMinistar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković poručio je u četvrtak ruskom veleposlaniku u BiH Igoru Kalabuhovu kako on neće određivati hoće li BiH ući u NATO.


“Ako ruski veleposlanik misli da će uređivati stvari u BiH u velikoj je zabludi”, kazao je Konaković novinarima u Sarajevu koji su tražili njegov komentar o izjavama Kalabuhova da BiH može odlučiti biti članica NATO-a no da pritom treba računati na to će Moskva “proporcionalno odgovoriti” na takav korak.


Konaković je kazao kako mu veleposlanik Kalabuhov djeluje poput dezorijentirane osobe koja se oglašava uglavnom kao bi poslala neke poruke svojim šefovima u Rusiji.
Ministar vanjskih poslova BiH istaknuo je kako je za sve stranke koje su članice vladajuće koalicije u BiH, a dolaze iz Federacije, članstvo u NATO-u jedan od prioriteta te je kazao kako će biti učinjeno sve što je potrebno da bi se taj cilj što prije dosegnuo iako je jasno da strankama iz Republike Srpske to nije cilj.


Uskoro uspostava vlasti u Federaciji BiH


Konaković je ustvrdio i kako je, unatoč kašnjenju pri uspostavi nove vlasti u Federaciji BiH, potpuno jasno da postoji većina koja će je izabrati i da to znači odlazak Stranke demokratske akcije (SDA) u oporbu. To sve bez obzira na činjenicu da će njen član Refik Lendo vjerojatno postati potpredsjednik entiteta, čiji je supotpis nužan za imenovanje nove vlade. Ključ nove vlasti, kako tvrdi, je u činjenici da postoji jasna većina u parlamentu koja će je podržati.


“Brusi se program rada (Koalicije) i dogovaraju završni detalji”, kazao je Konaković, koji je i čelnik Naroda i pravde (NiP), stranke-članice osmočlanog bošnjačko-građanskog bloka koji zajedno s HDZ BiH priprema preuzimanje vlasti u Federaciji.


Konaković je siguran kako će novi entitetski premijer uskoro postati Nermin Nikšić, čelnik SDP BiH, kako je to ranije načelno dogovoreno s HDZ-om.