Srijeda, 12. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

PREMIJER U MOSTARU

Plenković: Što prije uspostaviti vlast u Federaciji BiH, to isto očekuju EU i SAD

Autor: Hina

04.02.2023. 15:00
Plenković: Što prije uspostaviti vlast u Federaciji BiH, to isto očekuju EU i SAD

Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELLHrvatski premijer Andrej Plenković pozvao je u subotu u Mostaru da se što prije ustroje nove vlasti u Federaciji BiH kako bi se u cijelosti proveli rezultati nedavnih izbora, a BiH postala stabilna što očekuju i administracije SAD-a i EU-a, te je najavio nastavak potpore tamošnjim Hrvatima u ostvarenju jednakopravnosti.


“Pozivam sve stranke u Federaciji BiH da naprave drugi korak zrelosti kako bi se na području Federacije uspostavila vlada jer se to očekuje i jer je to bila poruka SAD-a, EU-a, da trebamo vidjeti funkcionalnu i skladnu BiH u kojoj će se svi osjećati dobro i ići naprijed. U tome će Hrvatska biti najsnažniji zagovaratelj”, rekao je Plenković u izjavi novinarima.


Plenković zajedno s izaslanstvom, potpredsjednikom Vlade i ministrom branitelja Tomom Medvedom, te šefom diplomacije Gordanom Grlićem Radmanom sudjeluje na XI. zasjedanju Hrvatskog narodnog Sabora BiH koji se u subotu održava u Mostaru.
Nakon izbora održanih 2. listopada prošle godine u BiH još jedino nije izabrana izvršna vlast, predsjednik i dva dopredsjednika te nova Vlada u entitetu Federacije BiH. Planove HDZ-a BiH i stranaka osmorke koje predvodi SDP BiH da izabere izvršnu vlast remeti činjenica da vodeća bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) ima kontrolu nad bošnjačkim klubom u gornjem, nacionalno koncipiranome Domu naroda Federacije BiH. Na taj su način postali teško zaobilazna stranka u formiranju vlasti na razini toga entiteta.


Integracija BiH


Premijer Plenković izrazio je uvjerenje i kako najvažnije srpske i bošnjačke stranke zagovaraju integraciju BiH u Europsku uniju, te je nagovijestio potporu svoje vlade ubrzavanju toga procesa u BiH. Nedavno je na Europskom vijeću premijer sudjelovao u odobravanju kandidacijskog statusa za BiH.


“Upravo s tom pozicijom a s obzirom na naše prijateljske odnose i geografsku povezanost, povijesne veze, kulturne veze, ogromnu gospodarsku razmjenu, učiniti ćemo sve da BiH ide tim pravcem jer osjećamo da to svi ključni partneri ovdje zaista i žele”, istaknuo je.


Upitan o očekivanjima od današnjeg zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora BiH, Plenković je rekao kako snažno podupire zajedništvo Hrvata te da će se nastaviti zauzimati za ostvarenje njihove jednakopravnosti sa Srbima i Bošnjacima.


“Dolazak na HNS je prigoda dati potporu hrvatskome narodu kao jednakopravnom, da u ovoj deklaraciji koja će se usvojiti, stoji da je BiH i domovina hrvatskog naroda što je u potpunosti na tragu onoga što sve hrvatske strane, vlada stalno govore. Na tome želimo graditi potporu hrvatskome narodu i kada je riječ o identitetu, pravima i legitimnoj zastupljenosti u vlasti”, istaknuo je.


Hrvati u BiH žele očuvati BiH kao zemlju stabilnosti


Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović istaknuo je kako Hrvati u BiH žele očuvati BiH kao zemlju stabilnosti i mira ‘s euroatlantskom perspektivom u kojoj će Hrvati imati potpunu jednakopravnost i legitimno predstavljanje na svim razinama vlasti kao konstitutivni narod’.


Izrazio je očekivanje da će se šest mjeseci nakon uspostave vlasti na razini Federacije BiH postići dogovor o izbornim reformama kako bi se riješilo pitanje legitimnog izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH gdje se štite kolektivna prava hrvatskog naroda.


Hrvatske stranke u BiH zamjeraju da je aktualni hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić izabran dominantno glasovima Bošnjaka koji su preglasali tri i pol puta manje brojne Hrvate.


Plenković s izaslanstvom te predsjednik HNS-a BiH Čović su prije početka zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora BiH položili vijence i zapalili svijeće ispred središnjeg spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u središtu Mostara.


Na kraju današnjeg zasjedanja očekuje se usvajanje posebne deklaracije, demografske strategije te donošenje pravilnika o odličjima HNS-a BiH.