Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

SPORNA NABAVA

Milatić: Robne zalihe nisu nabavile ni jedan test za covid od tvrtke Buryen

Autor: Hina

03.05.2023. 20:40
Milatić: Robne zalihe nisu nabavile ni jedan test za covid od tvrtke Buryen

Foto: PixabayDržavni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić rekao je u srijedu  u Saboru da Ravnateljstvo za robne zalihe nije od tvrtke Buryen, vlasnika Filipa Mihalića nabavilo ni jedan antigenski test za covid.


Milatić je to istaknuo tijekom rasprave o izvješću o stanju i upravljanju robnim zalihama.


Ravnateljstvo za robne zalihe od 27. studenoga 2020. do 14. veljače 2022. nije od tvrtke Buryen, u vlasništvu Filipa Mihalića, nabavilo niti jedan komad testova za covid, rekao je državni tajnik, pojasnivši da su se antigenski testovi i sanitetski materijal nabavljali na temelju odluka Stožera civilne zaštite, koji je upravljao covid krizom.
Milatić je izvijestio i da je ukupna vrijednost robnih zaliha na kraju 2021. iznosila 653 milijuna kuna, što je 5,29 posto više nego 2020.


Naveo je i da je u 2021. godini nabavljeno robe u iznosu od 264 milijuna kuna, a za popunu strateških robnih zaliha nabavljene su zalihe u iznosu od 44,3 milijuna kuna, od čega prehrambenih proizvoda u vrijednosti od 19,3 milijuna kuna a neprehrambenih proizvoda u iznosu od 24,9 milijuna kuna.


Portal Index objavio je prije nekoliko dana da su od Mihalićeve tvrtke testove nabavljale bolnice, domovi zdravlja, zavodi za javno zdravstvo i Ravnateljstvo za robne zalihe, te da je Mihalić kao uvoznik i distributer na tome zaradio milijune eura.


Tijekom saborske rasprave oporbeni zastupnici upozoravali su na aktualnu aferu vezanu uz tvrtku u vlasništvu Filipa Mihalića koja je, po neslužbenim informacijama,  pod istragom zbog sumnji u krivotvorenje covid testova, ali i na prošle afere vezane uz Robne zalihe vezanu uz pšenicu, šećer, nabavu 75.000 tona kukuruza za potrebe Robnih zaliha i sl.


Marin Miletić (Klub Mosta) rekao je da je 24-godišnji Filip Mihalić, sin bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika Anđelka Mihalića, robijao zbog krivotvorenja novca te ga istražuje Interpol i Uskok zbog krivotvorenih testova (uvezenih iz Turske), a vozika se s  2,8 milijuna kuna vrijednim Lamborghini Huracanom .


Ružica Vukovac (Klub Za pravednu Hrvatsku) upozorila je da su od Mihalićeve firme navodno krivotvorene testove nabavljale bolnice, domovi zdravlja, zavodi za javno zdravstvo ali i Ravnateljstvo za robne zalihe. Pri tome su, kazala je, prihodi Mihalićeve tvrtke do 2020., kada je Hrvatsku i svijet zahvatila pandemija koronavirusa, bili gotovo nikakvi.


No, 2020. godinu njegova tvrtka završava sa 442.000 eura prihoda a iduću sa čak 3,47 milijuna eura.  Vukovac je rekla da su u 2020. godini imali samo jednu zaposlenu osobu , a sada ih imaju – čak dvije. “Definitivno Mihalić se obogatio s svojom tvrtkom i milijunskim poslovima s državom”, poručila je.


Zvane Brumnić (klub Socijaldemokrat) rekao je kako podaci, među inim, pokazuju da su Robne zalihe kupovale tjesteninu za po 123 kune po kilogramu iako je  najskuplja tjestenina u Sparu devet eura po kilogramu, sir u listićima je nabavljan za 80 kn po kilogramu iako je on sada u vrijeme inflacije oko 70 kn za kilogramu, a miješani džem je nabavljan za 4500 kn po kilogramu. “Od kojeg miješanog voća ste radili džem da košta 4500 kn po kilogramu?”, upitao je.


Zbog toga se Milatić ispričao zastupnicima jer su omaškom u izvješću ‘pomiješali’ kilograme i tone.


“Žao mi je da se to dogodilo. Radi se o 100.000 kilograma tjestenine za 12 kn po kilogramu s PDV-om i radi se o 20.000 kg džema”, rekao je.


Na oporbene kritike vezane uz aferu Mihalić, HDZ-ova Nadica Dreven Budinski rekla je da će se sve znati kada se završi istraga Smatra kako Robne zalihe dobro rade svoj posao, ali i poručila da im se u izvješćima ne smiju događati takve greške.