Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Predsjednik RH

Milanović o Agrokoru: Predmeti propadaju zbog nemara i idiotizma

Autor: Hina

30.03.2023. 15:52
Milanović o Agrokoru: Predmeti propadaju zbog nemara i idiotizma

Foto: Davor Kovačević/NLPredsjednik Republike Zoran Milanović ocijenio je u četvrtak kako sudski predmeti propadaju zbog nemara i idiotizma, a rekao je i kako je u vještačenje u slučaju Agrokora “ulupano” milijun eura te upitao tko će vratiti taj novac.


“Ako nekoga želiš suditi i strpati u zatvor, trebaš imati dokaze. Todorića nemam razloga ni braniti niti napadati, ali to kako su ga tretirali od početka – to je bila obična seljačka hajka”, rekao je Milanović nakon obilježavanja Dana Istarskog statuta.


Pozdravio je to što su vraćeni neki dugovi dobavljačima, ali i upitao što se dogodilo u šest godina otkada je afera “puknula”.
Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odlučilo je u srijedu da je financijsko vještačenje Ismeta Kamala, na kojem se temelji optužnica za izvlačenje 1,2 milijarde kuna u slučaju “veliki Agrokor” nezakonit dokaz.


“Zbog nemara, hohštapleraja, idiotizma, ti predmeti samo propadaju. Ovaj zadnji slučaj sam nagovijestio kada sam govorio o apsolutnoj materijalnoj, moralnoj i kaznenoj neodgovornosti DORH-a za postupke i posljedice postupaka – vidimo sada da je na vještačenje, koje je DORH naručio od konzultanata koji to nisu smjeli raditi, ulupano preko milijun eura. Tko će vratiti taj novac”, upitao je predsjednik.


Naveo je i kako se cijelo vrijeme znalo tko su ti ljudi, tko je doveo tog konzultanta, kakva je veza s Borg grupom, tko je čiji prijatelj.


“‘Ajmo sad DORH, idemo nešto napraviti. To je zavjera. Propalo je preko milijun eura, Todorić je slobodan, nema vještačenja, prošlo je šest godina – tko je odgovoran”, upitao je ponovno Milanović te rekao kako je “netko odlučio da se izgube godine”.


Osvrnuo se i na Zakon o državnom odvjetništvu nazvavši ga “staljinizmom na steroidima” jer se zbog njega protiv DORH-a ne smije ništa prigovoriti. Ustvrdio je i kako taj zakon hitno treba izbrisati.


Sauchu ću prvi posjetiti u zatvoru


Milanović se osvrnuo i na slučaj Dnevnice u kojem je Vrhovni sud potvrdio prvostupanjsku presudu kojom je Tomislav Saucha, predstojnik ureda tadašnjeg premijera Milanovića, zbog lažiranja putnih naloga osuđen na tri godine, a njegova nekadašnja tajnica Sandra Zeljko na četiri i pol godine zatvora.


“Koji su dokazi da je zaista on uzeo te dnevnice? Nema ih, to tvrdim s rukom na srcu, pratio sam to cijelo vrijeme. Tiče se mene jer nije mi drago da se dokaže da je moj suradnik bio takav prizemni lopov. Dokaza nema, za ovu njegovu tajnicu itekako ima”, rekao je predsjednik.


Dodao je kako je jedini dokaz “nekakvo grafološko vještačenje njegovog parafa”.


“I zbog tog se ide u zatvor? Dabogda vama tako sudili gospodo suci”, rekao je Milanović.


Dodao je kako je Sauchi u drugom stupnju od svih sudaca “algoritam” dodijelio baš Mrčelu i Kosa koji su se jedini “javno prepucavali” s Milanovićem oko njegova prijedloga Dobronića za njihovog šefa.


Poručio je i kako će Sauchu prvi posjetiti u zatvoru jer ga sud i sustav “nisu uvjerili da je pošteno proveden postupak”.


Predsjednik se osvrnuo i na slučaj bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića kojeg je Državno odvjetničko vijeće (DOV) oslobodilo stegovne odgovornosti zbog članstva u masonskoj organizaciji, uz obrazloženje da se državno-odvjetničkim dužnosnicima ne može zabraniti članstvo u bilo kojoj udruzi građana.


Rekao je kako se Jelenića progoni te da ga je sadašnja glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek prijavila DOV-u i tražila njegov izgon iz službe godinu dana nakon što je došla na svoju dužnost. Ocijenio je kako joj je vjerojatno smetao kao prethodnik koji je imao svoje ljude i autoritet.


Govoreći o dokapitalizaciji HEP-a, rekao je kako je to državna firma koja je ušla u ogromne gubitke zbog instrukcije da građanima prodaju energiju jeftinije.


“Treba ih nekako sanirati. Uvijek se na kraju računi moraju platiti. Nema besplatnog ručka”, dodao je Milanović.