Subota, 2. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

NCVVO

Mijenjaju se pravila o polaganju državne mature, objavljeni detalji

Autor: Hina

20.02.2023. 15:57
Mijenjaju se pravila o polaganju državne mature, objavljeni detalji

Foto: Sandra Šimunović/PixsellIzmjene i dopune Pravilnika o polaganju državne mature prema kojima je ispit iz hrvatskog jezika jedinstven, a esej ponovno uvjet za prolaz, objavljene su u Narodnim novinama, a na snagu stupaju 25. veljače.


“Ispit iz Hrvatskog jezika smatra se položenim ako je položen dio ispita koji uključuje ispitne cjeline: Čitanje, književnost i hrvatski jezik i Sažetak te dio ispita koji uključuje ispitnu cjelinu: Školski esej”, stoji u pravilniku.


U pravilniku među predmetima za koje se navodi da se polažu u dvije razine ostaju matematika, strani jezici i latinski.
Usto, učenici koji na bilo koji način na maturi otkriju svoj identitet, neće biti kažnjeni poništavanjem tog ispita


Ocjenjivač koji dobije ispit potpisan imenom i prezimenom ili je na njemu drugi način otkriven identitet, taj će ispit vratiti, a službe koje kontroliraju stavit će naljepnicu na ime i prezime i ispit dati drugom ocjenjivaču, pojašnjeno je još lani u prosincu na konferenciji Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.


Izmjenama i dopunama pravilnika proširena je lista nedopuštenih predmeta na ispitima državne mature, pa uz mobitel, učenici pri pisanju ispita državne mature, koja će se ove godine pisati od 31. svibnja do 28. lipnja neće smjeti posjedovati ili koristiti ni pametni sat niti druge prijenosne ili nosive elektroničke, audio i video uređaje.


Precizirana je definicija neprimjerenih sadržaja, što uključuje upisivanje prijetnji, vulgarnih znakova, simbola, izraza i sadržaja u ispitu, odnosno ispitnom materijalu, ili onih koji diskriminiraju po rasnoj, vjerskoj, etničkoj, rodnoj, spolnoj ili drugoj osnovi.


U slučaju korištenja tehnologije poništit će se svi ispiti, a u slučaju neprimjerenih sadržaja poništava se ispit koji se piše, istaknuli su ranije u NCVVO-u.


U pravilniku stoji i da na temelju utvrđenih nepravilnosti ravnatelj Centra donosi odluku o poništenju ispita jednog ili više pristupnika na ispitnome mjestu na kojemu je utvrđena nepravilnost.


U slučaju naknadno prijavljenih nepravilnosti na ispitnome mjestu predsjednik ispitnoga povjerenstva mora se očitovati u pisanome obliku o uočenim nepravilnostima ravnatelju Centra.


Promjena je i to što se više ne navodi ljetni i jesenski rok, već ljetni rok postaje prvi rok, a jesenski rok – drugi rok.