Nedjelja, 3. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Izvrsni rezultati

Maturanti MIOC-a najbolji u državi na ispitu mature iz Hrvatskog jezika

Autor: Jana Šolman

01.02.2023. 09:19
Maturanti MIOC-a najbolji u državi na ispitu mature iz Hrvatskog jezika

Foto: Arhiva ZLProšle godine svjedočili smo raznim uspjesima, uključujući i onima na državnoj maturi. Maturanti Gimnazije Franje Petrića u Zadru ostvarili su najbolji rezultat u pisanju ispita mature iz Hrvatskog jezika.


Kontaktirali smo ravnateljicu Blanku Pedišić i Nikolinu Stulić, zaslužnu profesoricu iz hrvatskog jezika i književnosti, kako bismo saznali njihove dojmove o ovom zavidnom postignuću.


– Beskonačno sam ponosna i sretna te mogu samo ponoviti komentar naše profesorice Stulić koja je i zaslužna za ovaj uspjeh, a to je »Rad i samo rad, nema tu drugog recepta«, mislim da to govori sve. Profesorica Stulić zaista puno vremena ulaže u pripremu i rad te iako ja sada primam čestitke, doista mislim da je ovo u prvom redu zasluga nje kao nastavnice i učenika. Mislim da je njen trud prepoznat i kod učenika, odnosno u svim generacijama kojima je predavala, kazala je Blanka Pedišić, ravnateljica ove gimnazije dodajući kako profesorica Stulić predstavlja dobar primjer kontinuiranog rada te da se to vidi po svim njenim dosadašnjim rezultatima.
– Naime, uvijek smo u deset najboljih škola po rezultatima državne mature te je jedne godine čak sedam učenika profesorice Stulić išlo na državno natjecanje. Naravno da sam sretna i ponosna, no ovaj uspjeh me ne čudi jer znam svoje učenike i nastavnike. Profesorica Stulić tvrdi da je to samo rad i u potpunosti se slažem s njom, ali to je i do osobnosti nastavnika. Ona uspijeva učiti i naučiti učenike, a da pritom nije profesor koji izaziva strah i trepet, već je autoritet kojeg učenici poštuju upravo iz toga što je znalac, kazala je ravnateljica Pedišić.


Hrvatski jezik je obvezni ispit na maturi, a u 2022. godini ga je polagalo 24.814 učenika u 396 škola, a višu razinu pisalo je njih 68,48 posto. No, najbolji rezultati iz Hrvatskog jezika su ostvareni upravo u Gimnaziji Franje Petrića u Zadru, s prosječnom ocjenom 4,47.


– Iza ovih rezultata stoji samo rad, rad i uporan rad te ništa drugo. Znala sam da su moji učenici dobro napisali, ali zaista nisam očekivala da smo najbolji u državi. Najbitnije ih je naučiti pisati esej, jer je to učenicima najteže za svladati. Pisanje eseja se vježba sve četiri godine, odnosno od prvog razreda srednje škole, a kad se sustavno radi i vježba, dođu i rezultati. Očekivala sam da ćemo biti visoko na ljestvici, ali me zaista iznenadilo da smo prvi, jer nikad ne znate kakvi su ostali. Međutim, sve se temelji na radu i ništa ne dolazi preko noći. Za ovakav rezultat potreban je sustavan trud i upornost te jako puno slobodno vremena uloženog u pripremu. No, na kraju je čovjeku drago kada vidi da se taj rad isplatio, zaključila je Stulić.