Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

FRANCUSKI PREDSJEDNIK

Macron kritizirao policiju: Ubojstvo tinejdžera je 'neoprostivo'

Autor: Hina

28.06.2023. 18:35
Macron kritizirao policiju: Ubojstvo tinejdžera je 'neoprostivo'

Foto: ReutersFrancuski predsjednik Emmanuel Macron u srijedu je nazvao “neoprostivim” to što je policija za vrijeme prometne kontrole u pariškome predgrađu Nanterreu ustrijelila 17-godišnjeg mladića, javno kritiziravši snage reda i mira samo nekoliko sati nakon što je incident izazvao ulične nerede. Protiv policajca se vodi istraga zbog ubojstva, jer je pucao u mladića. Tužitelji kažu da mladić nije poslušao njegovu naredbu da zaustavi automobil u noći na utorak.


Ministarstvo unutarnjih poslova pozvalo je na smirivanje situacije nakon što je u noćnim neredima koji su izbili nakon ubojstva najmanje 31 osoba uhićena. Ulični nemiri izbili su uglavnom u pariškome predgrađu Nanterreu gdje je žrtva živjela. Mladi su ondje palili automobile i bacali pirotehnička sredstva prema policiji, koja je odgovorila suzavcem. “Imamo ubijenog adolescenta, to je neobjašnjivo i neoprostivo”, rekao je Macron novinarima u Marseilleu. “Ništa ne opravdava smrt mladog čovjeka”, rekao je francuski predsjednik prije nego što je pozvao pravosuđe da radi svoj posao.


Macronova izjava neuobičajeno je iskrena u zemlji u kojoj su visoki političari često suzdržani kada je posrijedi kritiziranje policije s obzirom na zabrinutost glasača u pogledu sigurnosti.  Francuski predsjednik otprije se suočava s kritikama političkih protivnika koja ga optužuju da je blag prema dilerima droge i sitnim kriminalcima te da je provodi politiku usmjerenu na suzbijanje urbanog kriminala, omogućujući veće ovlasti policiji kada je posrijedi izricanje kazni građanima.
Nerede je izazvala smrt 17-godišnjaka u noći na utorak tijekom policijske kontrole. Snimka incidenta s mobilnog telefona očevica koju je potvrdio kanal France Info, prikazuje policajca koji je uperio pištolj u vrata zaustavljenog automobila mladog vozača.


Kad se mladić za volanom iznenada odvezao, policajac je zapucao iz neposredne blizine i smrtno ga ranio. France Info izvijestio je da je policajac priveden zbog sumnje da je počinio ubojstvo iz nehata. Ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin je rekao da je policija pokrenula internu istragu incidenta.


Ubojstvo je izazvalo gnjev širom Francuske i optužbe za pretjerano policijsko nasilje. Jučerašnje ubojstvo koje se dogodilo za vrijeme blokade prometa druga je pucnjava koja je završila smrtnim ishodom u Francuskoj u 2023. u odnosu na rekordnih 13 prošle godine, prema Reutersovoj evidenciji utemeljenoj na policijskim i tužiteljskim izvješćima i dokumentima odvjetnika.


Grupe za obranu ljudskih prava podsjećaju na sustavni rasizam unutar agencija za provođenje zakona u Francuskoj, što je Macron ranije negirao. Nakon noćnih uličnih nemira, ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da je u pariškoj regiji mobilizirano 2000 policajaca. Ulice Nanterrea u srijedu ujutro bile su mirne, a stanovnici se nadaju da se nasilje neće ponoviti.