Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

SAD i Francuska

Biden ne planira skori kontakt s Putinom, no spreman je razgovarati o miru

Autor: Hina

01.12.2022. 21:37
Biden ne planira skori kontakt s Putinom, no spreman je razgovarati o miru

Foto: ReutersAmerički predsjednik Joe Biden rekao je u četvrtak da ne planira u skorije vrijeme kontaktirati Vladimira Putina, no da je u dogovoru sa saveznicima u NATO-u spreman razgovarati s ruskim predsjednikom ako on pokaže interes za okončanje rata u Ukrajini.


“Nemam neposrednih planova kontaktirati gospodina Putina”, rekao je Biden na konferenciji za medije nakon razgovora s francuskim kolegom Emmanuelom Macronom Bijeloj kući.


“Spreman sam razgovarati s gospodinom Putinom, ako doista postoji interes da se on odluči tražiti načine za okončanje rata. On to još nije učinio“, dodao je.


Solidarnost s Ukrajinom
Biden i Macron su izrazili solidarnost s Ukrajinom i obećali da će zajednički raditi na svladavanju ekonomskih teškoća koje je donio rat.


Američki predsjednik se osvrnuo na zakon o inflaciji njegove vlade, kazavši kako postoje „izmjene“ koje Bijela kuća može učiniti kako bi se „bitno olakšalo europskim državama da sudjeluju ili budu samostalne“.


Sjedinjene Države i Francuska u četvrtak su najavile osnivanje zajedničke radne skupine Washingtona i Bruxellesa za rješavanje trgovinskih sporova u sektoru čiste energije, nastalih nedavno usvojenim zakonom o smanjenju inflacije.


Taj potez dolazi u trenutku dok Francuska pritišće Bijelu kuću da ublaži neke točke u nacrtu zakona o klimi koji pogoduju domaćoj proizvodnji i potencijalno ograničavaju trgovinu s vanjskim partnerima.


Zakoni zahtijevaju izmjene


Biden je rekao da se neće opravdavati zbog promicanja američke proizvodnje temeljnih dobara, no dodao je da veliki zakoni često zahtijevaju izmjene kako bi se spriječile neželjene posljedice.


“Nastavit ćemo otvarati radna mjesta u proizvodnji u Americi, ali ne na štetu Europe”, istaknuo je Biden.


Macron je rekao kako je važno da SAD i europski saveznici “resinhroniziraju” svoje pristupe.


“Francuska nije ovdje došla tražiti iznimke za svoje gospodarstvo. Došli smo reći koje će posljedice taj zakon imati na nas”, dodao je.


Biden je još u kolovozu potpisao 430 milijardi dolara ‘težak’ zakon koji predviđa državnu pomoć za privredne grane poput automobilske industrije.


Prema zakonu, za zelene industrije bi se izdvojilo 369 milijardi dolara, a EU strahuje da će europska poduzeća preusmjeriti nova ulaganja u SAD.