Nedjelja, 16. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

RODILE BOBIČASTE VRSTE

Lika zbog preobilnih oborina ove sezone gotovo ostala bez voća

Autor: Marin Smolčić

20.08.2023. 13:15
Lika zbog preobilnih oborina ove sezone gotovo ostala bez voća

Foto: Marin SmolčićKada je jedan vlasnik OPG-a nedaleko od Gospića za prodaju izložio svoje šljive, njihova je cijena izazvala val negodovanja potencijalnih kupaca. Bila je to 2021. godina, a dovitljivi prodavač je na svoje šljive istaknuo cijenu od 20 kuna za kilogram. Na mnoštvo primjedbi s podosta negativnom intonacijom, vlasnik OPG-a samo se smješkao uz podrugljive komentare:


– Pa kupi ih ti negdje drugdje kada ih  je mraz posvuda  uništio. Moj je voćnjak u udolini pa se nešto šljiva moglo ubrati, glasio je odgovor. S obzirom na inflaciju i omiljeno zaokruživanje cijena poljoprivrednih proizvoda ne bi nas čudilo da ove jeseni, ukoliko itko pobere šljive, njihova cijena po kilogramu bude iznosila po tri eura, dok istovremeno banane stoje od 1,49 eura na više. Situacija je ove godine ponešto slična, samo što se kao uništavač voćnih cvjetova umjesto mrazeva nametnula proljetna, višednevna i vrlo jaka kiša. Uglavnom je diljem Like potrusila cvjetove, a tu nevremensku pokoru preživio je tek poneki cvijet. Situaciju s voćarstvom  intenzivno prati ravnatelj Razvojnog centra Ličko-senjske županije Mile Milković.


-Zbog vrlo kišnog proljeća uzgajivači voća ove sezone će uglavnom zbrajati-gubitke. Uspjele su jedino sve vrste bobičastog voća koje je solidno rađalo, poput maline, kupine, ribizla, borovnice, jagode i aronije. Na voće sa stabala možemo  ove sezone skoro zaboraviti. Tako ove jeseni u Lici neće biti  najpopulanije šljive, kruške, jabuke, dunje…
Mi smo ove sezone u naše kapacitete za zamrzavanje i preradu voća već primali solidne količine bobičastog voća, ali će se ovogodišnja priča o ličkom voću s time i okončati, govori nam ravnatelj Mile Milković. Ova je ustanova prošle godine preradila znatne količine jabuka, posebice u čips, a uspješno je eksperimentirala sa sušenjem šljiva i ostalim tehnološkim postupcima.


Foto: Marin Smolčić


„Šljive ni za lijek“!


Uslijed vrlo kišnog proljeća poneka voćka naći će se na stablima tek u rijetkim područjima koja su kišne nevolje donekle zaobišle, poput Krbavskog polja. U razgovoru s Jovom Ugarkovićem iz sela Komić kod Udbine doznajemo pravo stanje stvari.


-Ove godine ćemo lako peći rakiju  jer na mojih skoro 200 stabala šljiva nema niti jednog ploda. Kod mene je dobro rodila samo jedna jabuka sorte crveni delišes, kao da je rasla ne znam ja đe. Puna ploda je ta jedna jabuka i šljive prskulje (cibure). Za ostalo nema ploda niti za lijek, razočarano pripovijeda ovaj uporni poljoprivrednik, vlasnik oko 300 grla goveda. Osim šljiva, znatno su podbacile i popularne kruške sorte tepka.


Svakako najveći proizvođač rakije u Lici je Budimir Eror iz Bunića. U razgovoru se grubo šali kako će ove jeseni i zime „lako ispeći rakiju“, vatre u kotlovima neće ni biti jer u popularnoj šljivarskoj mikro-lokaciji Debelo Brdo na nekoliko tisuća stabala brojnih vlasnika nema niti jednog ploda.


Okolica Gospića je ove godine tužna voćarska paradigma. Stabla inače prepuna raznih vrsta voća ove sezone ostala su bez ploda ili po lički rečeno „trči, trči pa šljiva“!


Foto: Marin Smolčić