Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

U SAVSKOJ VESI

Ministrica Vučković u Čakovcu na otvorenju vatrogasnog doma

Autor: Hina

19.08.2023. 19:18
Ministrica Vučković u Čakovcu na otvorenju vatrogasnog doma

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PixsellU Savskoj Vesi, jednom od naselja grada Čakovca, u subotu je otvoren novi vatrogasni i društveni dom, vrijedan više od 850 tisuća eura, a otvorenju je nazočila i ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Riječ je o investiciji Grada Čakovca, vrijednoj 851.870,20 eura s PDV-om, koja će se zahvaljujući uspješnoj prijavi na mjeru 7.4.1. Programa ruralnog razvoja RH, sufinancirati u iznosu od 80 posto.


Ministrica Vučković istaknula je da Vlada putem Programa ruralnog razvoja podupire različite projekte društvene i komunalne infrastrukture. „Vatrogasni dom je sufinanciran 80 posto, a pritom je iz Programa ruralnog razvoja do danas sufinancirano 60 vatrogasnih domova diljem Hrvatske i nešto više od 200 dječjih vrtića”, kazala je Vučković dodajući da će temeljnu infrastrukturu Ministarstvo i Vlada financirati i dalje. „Zato što je neophodna za ostvarenje poljoprivrednih ciljeva te za održavanje i razvijanje vitalnosti ruralnih zajednica”, istaknula je ministrica.


Čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini istaknula je da je Savska Ves trebala novi vatrogasni i društveni dom u 21. stoljeću. „Nastojimo jednako ulagati u sva naselja, ali nažalost nema dovoljno sredstava u gradskom proračunu. No tu je Vlada, europski fondovi i nova omotnica 2021.-2027.  gdje se otvara dovoljno prostora da grad Čakovec zaživi u novom i punom svjetlu”, rekla je Cividini. Međimurski župan Matija Posavec smatra da je novi dom u Savskoj Vesi poruka da bez obzira na veličinu mjesta, ravnomjeran razvoj ostaje prioritet Međimurske županije, kao i korištenje svih šansi koje se pružaju iz nacionalnih i europskih fondova. „Ovakvi su projekti važni i za razvoj sustava vatrogastva, ali i za infrastrukturu koja će obogaćivati manifestacije u ovom naselju te sigurno podići kvalitetu života na viši nivo”, zaključio je Posavec.


Usmrćene zaražene svinje na 441 gospodarstvu 
Ministrica je u Čakovcu, odgovarajući na novinarsko pitanje o razmjerima afričke svinjske kuge u Hrvatskoj, rekla da su do četvrtka zaražene svinje usmrćene na 441 gospodarstvu. „Mi smo u ovome trenutku objavili našu nakanu sufinanciranja i olakšavanja tegoba s kojima se suočavaju poljoprivrednici putem dva programa. Jedan je vrijedan 7,5 milijuna eura i u tijeku je zaprimanje zahtjeva, a drugi je vrijedan 5 milijuna eura i poslan je na odobrenje Europskoj komisiji”, naglasila je Vučković dodavši da je na posljednjem sastanku Vlade najavljen plan oporavka.


Novinari su upozorili da poljoprivrednici prijavljuju velike štete od divljači, pogotovo na kukuruzu, i tvrde da neće imati dovoljno hrane niti za prehranu vlastite stoke.  Ministrica je na to podsjetila da je već dulje vrijeme na snazi naredba o pojačanom odstrelu te istaknula dobru suradnju s Hrvatskim lovačkim savezom.


„Trenutno se rade izmjene Zakona o lovstvu pa ćemo ga unaprijediti. Ova je vlada osigurala financijska sredstva kao pomoć za nadoknadu šteta od divljači u prometu i to su značajna financijska sredstva. Od kraja 2018. godine, od kada se provodi ovaj program, do danas je uloženo otprilike 115 milijuna kuna”, naglasila je Vučković.