Utorak, 18. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

Sve radi mira

Lajčak: "EU sjedi na dvije stolice kako bi progovori izmđu Prištine i Beograda krenuli naprijed"

Autor: Hina

20.02.2023. 16:37
Lajčak:

Foto: ReutersEuropska unija trenutno radi na dva kolosijeka kako bi proces pregovora Beograda i Prištine krenuo naprijed, a prioritet je da se obje strane suglase o prijedlogu EU za normalizaciju odnosa, izjavio je u intervjuu posebni predstavnik EU-a za dijalog Miroslav Lajčak uoči skorog sastanka dviju strana u Bruxellesu.


Europska služba za vanjske poslove (EEAS) objavila je u petak da su i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti potvrdili da će se 27. veljače u Bruxellesu sastati s šefom eurodiplomacije Josepom Borrellom i posebnim predstavnikom EU-a za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom.


Paralelno nastavljamo raditi na osiguravanju pune implementacije svih elemenata svih sporazuma koji su dogovoreni i koji ostaju vrijediti, rekao je Lajčak u intervjuu za beogradsku “Politiku” od ponedjeljka.
On je konstatirao da je veliki deo Briselskog sporazuma (pod pokroviteljstvom EU-a iz 2013.) bio proveden, uz iznimku obveze formiranja Zajednice spskih općina, koju je preuzela Priština.


Briselski sporazum je ratificirao parlament Kosova i to je postalo međunarodna obveza, naveo je Lajčak.


Dodao je i da “obje strane imaju popis neizmirenih obveza” iz paketa 2013.


Lajčak je naveo da je Kosovo “odavno zakasnilo” s uspostavljanjem ZSO i očekuje se da s tim odmah krene, dok Srbija treba omogućiti povratak kosovskih Srba u prištinske institucije.


“Prijedlog sporazuma EU-a je razrađen s jednostavnim ciljem – da se pozabavi ključnim uzrocima kriza koje se ponavljaju, postavi proces normalizacije na održive temelje koji su okrenuti budućnosti, i da dovede do stvarnog i nepovratnog napretka i poštuje crvene linije obiju strana”, rekao je Lajčak.


Borrell i Lajčak održat će 27. veljače u Bruxellesu prvo odvojene razgovore s dvojicom čelnika, a zatim i zajednički sastanak.


“Oba lidera su potvrdila sudjelovanje”, objavio je EEAS na svom Twitter računu.


Tema sastanka bit će Prijedlog EU-a o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, koji su dvjema stranama u drugoj polovici siječnja predstavili američko-europski diplomati. Sporazum predviđa poštivanje teritorijalnog integriteta, nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu (Zajednica srpskih općina ZSO).


Vučić je diplomatima SAD-a i EU-a rekao da je Srbija “spremna prihvatiti koncept europskog plana” i “raditi na primjeni predloženog sporazuma” o dijalogu za normalizaciju odnosa s Kosovom.


Kosovski premijer Albin Kurti poručio je da Kosovo “prihvaća prijedlog EU-a za normalizaciju odnosa” i smatra ga dobrom osnovom za daljnje razgovore i solidnom platformom za napredovanje.


U međuvremenu je, nakon ranijih najava sastanka na visokoj razini u EU, Vučić poručio kako, bez konkretnog razloga, u Bruxelles može putovati “samo kao turist”, naglasivši obvezu Prištine o formiranju ZSO, što podržavaju i EU i SAD.