Nedjelja, 14. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Rekonstrukcija pruge Beograd-Niš

Srbija od EU dobiva 600 milijuna eura donacija

Autor: Hina

20.02.2023. 15:50
Srbija od EU dobiva 600 milijuna eura donacija

Foto: ReutersEuropska unija i Srbija potpisat će krajem veljače ugovor o rekonstrukciji pruge Beograd–Niš, koju će Unija iz donacije financirati s oko 600 milijuna eura, objavio je u ponedjeljak portal Demostat, pozivajući se na izvore u Delegaciji EU u Beogradu.


Donacija EU za obnovu pruge najveća je pojedinačna nepovratna pomoć za projekte koju je Srbija do sada dobila od EU, navodi Demostat.


Najavljena donacija uslijedit će nakon sporazuma o paketu energetske potpore Europske unije Srbiji, vrijednog 165 milijuna eura, koji je prošlog tjedna potpisan s Elektromrežama Srbije.
Ugovor o rekonstrukciji pruge, koja će ukupno koštati oko 2,2 milijarde eura, bit će potpisan koncem veljače, a očekuje se da će ceremoniji, uz predstavnike srbijanskog državnog vrha, nazočiti i europski povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi, rekli su Demostatu u Delegaciji EU.


Vodeći financijer rekonstrukcije željezničke pruge Beograd-Niš je Europska investicijska banka, koja je Srbiji odobrila zajam od 1,1 milijardi eura.


Europska banka za obnovu i razvoj izdvojila je 550 milijuna eura, a dio će se financirati iz državnog proračuna Srbije.


Rekonstrukcija pruge Beograd-Niš od oko 230 kilometara jedan je od najznačajnijih željezničkih projekata u Srbiji, a kada pruga 2029. bude završena vlakovi će se moći kretati brzinom i do 200 kilometara na sat, navodi Demostat.