Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

Stanje kaosa

Kulminirali prosvjedi protiv mirovinske reforme, interventna policija sukobila se s Parižanima

Autor: Hina

18.03.2023. 07:40
Kulminirali prosvjedi protiv mirovinske reforme, interventna policija sukobila se s Parižanima

Foto: ReutersInterventna policija sukobila se s prosvjednicima u petak navečer u Parizu tijekom novog prosvjeda protiv plana francuske vlade da podigne dobnu granicu za odlazak u mirovinu.


Rastuće tenzije koje su rezultirale nizom štrajkova od početka ove godine, i gomilama smeća na cestama Pariza, predstavljaju najveći izazov za predsjednika Emmanuela Macrona još od prosvjeda takozvanih “Gilets jaunes” ili “Žutih prsluka” u prosincu 2018.


Reutersova televizija prenijela je slike policije koja koristi suzavac kako bi obuzdala masu prosvjednika koji su se okupili na pariškom Trgu sloge u blizini zgrade parlamenta.
“Macron, odlazi!” vikali su neki od prosvjednika sučelivši se s kordonom interventnih policajaca.


Neredi u petak navečer uslijedili su nakon sličnih koji su se odvili u četvrtak zbog Macronove odluke da pomakne spornu dobnu granicu za odlazak u mirovinu bez glasanja u parlamentu.


Mirovinskom reformom pomiče se dobna granica za odlazak u mirovinu u Francuskoj za dvije godine, odnosno na 64 godine, za što vlada kaže da je prijeko potrebno kako sustav ne bi propao. Sindikati i većina glasača s time se ne slažu.


Francuzi žele da službena dobna granica za odlazak u mirovinu ostane 62 godine, što ju čini jednom od najnižih među zemljama OECD.


Oporbeni zastupnici s ljevice i centra podnijeli su zahtjev za izglasavanje nepovjerenja u parlamentu u petak poslijepodne.


No iako je Macron izgubio apsolutnu većinu u donjem domu parlamenta na glasovanju prošle godine, mali su izgledi da će oni u tome uspjeti – osim ako se ne oformi savez zastupnika sa svih političkih strana, od ekstremne ljevice do ekstremne desnice.


Glasanje u parlamentu vjerojatno će se održati tijekom vikenda ili u ponedjeljak.