Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

KUPOVINA ATMOSFERE

Katar angažirao Pakistance da glume navijače

Autor:

16.11.2022. 17:12
Katar angažirao Pakistance da glume navijače

Foto: ReutersKatar je optužen da je platio stotine lažnih navijača da pjevaju i plešu u nizu videa objavljenih uoči Svjetskog prvenstva u ovoj zemlji u Arapskom zaljevu.


Pojavile su se snimke raznih “navijačkih parada” u Dohi uoči velikog početka turnira ove nedjelje, uključujući proslave na kojima sudjeluju navijači navodno iz Engleske, Brazila, Argentine i nekoliko drugih nacija.


“Autentična strast” za nogometom


TikTok kanal Qatari Living, koji ima više od 400.000 pratitelja, prenosi Daily Mail, dijeli video snimke “navijača” iz različitih zemalja koji mašu zastavama i pjevaju pjesme dok šetaju Dohom.
Videi stvaraju dojam da su navijači rano stigli u zemlju kako bi upili atmosferu u pripremama za Svjetsko prvenstvo, a isječci su uglavnom objavljeni tijekom vikenda.


No navijači su reagirali sa skepsom, a neki su optužili katarske vlasti da plaćaju radnicima migrantima da se obuku kao navijači u znak podrške različitim nacijama.Vrhovni odbor Katara 2022. odbacio je tvrdnje da su navijači lažni i rekao da je “njihova strast prema nogometu autentična”.


Nekoliko komentara na TikTok videu “engleskih navijača” sadržavalo je riječ ‘Engleska’ zajedno sa emotikonima zastave Indije i Bangladeša, zemalja iz kojih su angažirane tisuće radnika za izgradnju stadiona i infrastrukture Svjetskog prvenstva.


“Mora da su navijači Engleske iz Kerale u Indiji”, rekao je jedan komentar, dok su drugi istaknuli da glazbeni instrumenti u videima definitivno nisu engleski.


“Kunem se da plaćaju radnike da budu navijači”


Drugi korisnik TikToka je napisao: “Plaćeni glumci!”


Jedan drugi komentar je rekao: “Kunem se da u ovom trenutku plaćaju radnike da budu navijači. Vidio sam da podržavaju sedam različitih zemalja.”


Drugi korisnik TikToka rekao je: “Sve sam ih jučer vidio obučene kao ‘navijače’ Brazila.”
U jednom videu, ‘navijači’ su nosili dresove Engleske i bejzbolske kape, mašući zastavama i držeći transparent na kojem je pisalo: “Vraća se kući.”


U portugalskom videu navijači su poskakivali gore-dolje i kopirali poznate proslave golova Cristiana Ronalda. Mnogi su nosili majice “Ronaldo 7”.Čini se da su isti glazbeni instrumenti i rogovi korišteni u nekoliko isječaka, što je dovelo do pitanja o legitimnosti “navijača”. Drugi su komentirali nedostatak navijačica u videima, za koje se čini da su pažljivo orkestrirani.


Nije jasno jesu li vlasti organizirale parade navijača ili se radnici migranti koji su još uvijek u Kataru zaista istinski zabavljaju uoči turnira.


Jesu li to “pravi” navijači?


Glasnogovornik Vrhovnog odbora za isporuku i nasljeđe rekao je za Sportsmail: “Navijači iz cijelog svijeta – od kojih su mnogi Katar učinili svojim domom – nedavno su pridonijeli lokalnoj atmosferi, organizirajući navijačke šetnje i parade diljem zemlje i pozdravljajući razne reprezentacije u svojim hotelima”.


Brojni novinari i komentatori na društvenim mrežama zapitali su se jesu li to “pravi” navijači.


“U potpunosti odbacujemo ove tvrdnje, koje su razočaravajuće i ne iznenađujuće.


Katar, kao i ostatak svijeta, sastoji se od raznolikog niza nogometnih navijača, od kojih mnogi dijele emotivne veze s više nacija.


Na različitim mjestima diljem svijeta, navijači imaju različite tradicije, različite načine proslave, i dok to može biti u suprotnosti s onim na što su ljudi navikli u Europi ili Južnoj Americi, to ne znači da je strast prema nogometu manje autentična.”


Poginulo 6.500 radnika na stadionima i infrastrukturi


Prošlogodišnja istraga The Guardiana pokazala je da je 6500 radnika migranata, uglavnom s azijskog potkontinenta, umrlo gradeći stadione i infrastrukturu za Svjetsko prvenstvo.


Studije Amnesty Internationala govore da su mnogi radnici umrli od iscrpljenosti toplinom radeći dugo na temperaturama iznad 40 stupnjeva celzijevih.


Nedavna izvješća, pak, govore da je skupina engleskih navijača bila plaćena od strane Katara da prisustvuju Svjetskom prvenstvu i skandiraju na zapovijedi tijekom ceremonije otvaranja u nedjelju.
Navodno je angažirano 40 navijača iz svake zemlje da prenesu pozitivnu poruku o toj zaljevskoj državi, koja je žestoko kritizirana zbog kršenja ljudskih prava, smrti radnika migranata i drugih pitanja uoči Svjetskog prvenstva.Times je rekao da će skupine navijača sjediti zajedno na stadionima te da će pjevati i mahati zastavama po uputama, kao dio programa Fan Leader.


Katar im osigurao letove, smještaj i džeparac


U zamjenu za boravak u Kataru najmanje dva tjedna, uživat će u besplatnim letovima i smještaju, kao i u trošenju 60 funti dnevno na prepaid kartici sponzora turnira Visa.


Također će navodno dobiti besplatne ulaznice za ceremoniju otvaranja i utakmice nakon što su potpisali “kodeks ponašanja” prije polijetanja za Dohu 17. studenog.


Pozivat će se da na društvenim mrežama objavljuju pozitivne komentare o turniru i organizatorima prijave “svake uvredljive, ponižavajuće ili uvredljive komentare”, po mogućnosti uz snimke kao dokaze.