Srijeda, 17. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

37 C°

Saborski zastupnik HDZ-a

Kapulica: Predsjednik Republike je više mjeseci blokirao rad sigurnosnog sustava

Autor: R.H.

08.08.2023. 21:56
Kapulica: Predsjednik Republike je više mjeseci blokirao rad sigurnosnog sustava

Foto: Patrik Macek/PIXSELLDogovor Pantovčaka i Banskih dvora o generalu Ivanu Turkalju za čelnika Vojno sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) postignut je u zadnji čas, a cijelu tu situaciju prokomentirao je za HRT Mario Kapulica, potpredsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost (HDZ).


– Mi smo sad na Markovom trgu. S lijeve strane je Sabor kojeg je predsjednik Republike nazvao izdajničkim i ne poštuje njegove zakone. S desne strane je Vlada koju je predsjednik države je optužio da uzurpira državne institucije i da provodi dugo pripremani državni udar. Iza crkve Svetog Marka je Ustavni sud, čije ukidanje, nakon što ga je optužio za izvršavanje državnog udara, tražio Zoran Milanović prije dvije godine. Dakle, u takvim okolnostima pitati je li se moglo ranije? Pa naravno da je moglo ranije, da je bilo do Vlade, da je bilo do poštivanja zakona, da se radilo u duhu hrvatskog Ustava, ovo pitanje bi bilo riješeno prije godinu dana, započeo je Kapulica pa nastavio.


– Da je bilo do saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost ovo pitanje bi bilo najkasnije riješeno prije pet mjeseci, kada smo kao odbor poslali dopis i svoj zaključak predsjedniku države i zamolili ga da se očituje u prijedlogu kandidata. On to nije učinio. Prema tome, kada se vratimo na početak, predsjednik države je blokirao sve procese u ovoj državi. On je to javno najavio prije dvije godine preko svog savjetnika, rekao je da će blokirati sve procese na koje ima utjecaj i on to radi dvije godine. Predsjednik Republike je više mjeseci blokirao rad sigurnosnog sustava, onemogućavao ljudima koji su u sigurnosnom sustavu da se bave svojim poslom, da bi na kraju što? Da bi ga na kraju Siniša Hajdaš-Dončić kao predsjednik odbora branio da je njegovo jedino oružje jezik i da on s tim može raditi što god hoće, a što to – braniti Hrvatsku od, pazite, puzajuće fašizacije. Dakle, ako imamo posla s takvom politikom, onda nije ništa čudno da smo bili dovedeni u ovakvu situaciju. Ja se nadam, iako sam skeptičan, da toga više neće biti i da ćemo nastaviti funkcionirati. Međutim, plansko pripremanje imenovanja, što sada govore Milanovićevi savjetnici, ako je to ovo što smo do sada gledali, onda sam pesimističan.


“Zanemario svoju ustavnu ulogu”
Na pitanje reporterke HRT-a je li za sve to vrijeme bila ugrožena sigurnost, Kapulica je rekao kako tvrdnje Milanovića nisu bile točne.


– Unatoč onim izjavama, onoj grotesknoj poslanici Zorana Milanovića, gdje je on rekao, urbi et orbi, da Vojna sigurnosna obavještajna agencija funkcionira bez ikakvog, demokratskog i civilnog nazora, to nije točno. I on je znao u tom trenutku da ne govori istinu, jer ima više institucija, uključujući Saborski odbor koji vrši parlamentarni i civilni nazor na rad obavještajne zajednice, i to radimo u kontinuitetu. Dakle, to nije točno, ali je točno da predsjednik Republike Hrvatske zanemario svoju ustavnu ulogu brige o usklađenom funkcioniranju svih državnih institucija, nažalost, i to je točno, i nadam se, kao što sam već rekao, da to u budućnosti neće biti slučaj, jer to je jedna politika koja uistinu je politika iscrpljivanja koja u konačnici, pazite, neće promijeniti stav Vlade i njenu privrženost poštivanja Ustava i zakona, rekao je Kapulica.