Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Izbori u SAD-u

John Fetterman pobijedio doktora Oza

Autor: Hina

09.11.2022. 09:12
John Fetterman pobijedio doktora Oza

Foto: ReutersDemokrati su osvojili u srijedu ujutro potencijalno odlučujuće mjesto za kontrolu Senata u saveznoj državi Pennsylvaniji gdje je John Fetterman pobijedio sljedbenika Donalda Trumpa, dr. Mehemeta Oza, javljaju televizije Fox News i NBC.


Muškarac divovskog rasta koji je pretrpio moždani udar u svibnju, John Fetterman se za mjesto u Senatu natjecao s liječnikom superzvijezdom Mehmetom Ozom u dvoboju koji je bio najviše praćen na ovim međuizborima.


“Kladili smo se na stanovnike Pennsylvanie – i niste nas iznevjerili. Ni ja vas neću iznevjeriti”, reagirao je odmah nakon objave pobjede demokrat Fetterman u zahvali biračima.
“Predsjednik (Joe Biden) poslao je poruku kojom je čestitao Fettermanu”, objavila je Bijela kuća


“Ponosan sam što smo se natjecali za zaštitu prava žena na izbor”, rekao je aludirajuući na pravo na pobačaj koji je bio u središtu kampanje te istočne savezne države, jedne od nekoliko koje nazivaju “swing” jer ponekad glasaju za demokrate, a ponekad biraju republikance.


Problemi sa zdravljem


Prednost Johna Fettermana topila se zadnjih tjedana i na kraju postala pretijesna da bi se mogao odrediti izborni favorit.


Kampanju mu je omeo moždani udar što je dovelo u pitanje njegove sposobnosti da obnaša senatorsku dužnost, napose nakon intervjua u kojem se pomagao uređajem da bi čuo postavljena pitanja zbog problema sa sluhom.


To senatsko mjesto dugo je držao republikanac i ono je odlučujuće za kontrolu gornjeg doma američkog Kongresa pa prema tome i za preostale dvije godine mandata Joea Bidena.


Rođen u Pennsylvaniji, John Fetterman je bio od 2006. do 2019. gradonačelnik Braddocka, nekadašnjeg industrijskog grada koji je izgubio sjaj nakon pada proizvodnje čelika.


Fetterman, progresivni političar, stekao je titulu “najkul gradonačelnika” i pokušao je oživjeti grad programima pomoći mladima te širenjem zelenih površina.