Nedjelja, 23. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

“Ježeva potraga” pronašla put do Interlibera i predsjednika Josipovića

Autor: Z L

24.11.2012. 23:00
“Ježeva potraga” pronašla put do Interlibera i predsjednika Josipovića


Kao kruna posjeta Interliberu djeca ističu iznenadni susret s predsjednikom Republike Hrvatske Ivom Josipovićem. Sara je imala čast razgovarati s njim i darovati mu svoju slikovnicu. Predsjednik Josipović pohvalio je Saru i zahvalio na daru


Učenica Sara Ćoza iz OŠ Zadarski otoci i cijeli njezin 4. B razred bili su pozvani na 35. međunarodni sajam knjiga Interliber u Zagrebu.
Izdavačka kuća VEBLE COMMERCE i Centar za neohumanističke studije organizirali su dvije promocije slikovnica najmlađih autora, prvonagrađene na državnom natječaju Moja prva knjiga.
O usamljenom ježiću
Prva je Sarina slikovnica “Ježeva potraga”, a druga je nagrađena slikovnica Lea Kunića “Utrka života” iz OŠ Sveti Đurđ iz Ludbrega. Veliku podršku Sari pružio je cijeli razred zajedno s ravnateljem Davorom Barićem, knjižničarkom Mišelom Nežić, psihologinjom, tajnicom i ostalim profesorima i roditeljima. Sve je to ponosno pratila i Sarina učiteljica i mentorica Željka Diklan.
– Imati deset godina i držati svoju slikovnicu u rukama nije mala stvar. Ovo je bio veliki događaj za Saru, složila se cijela njezina pratnja u Zagrebu.
Program je vodio poznati zagrebački glumac Boris Mirković. Urednica Iva Veble Bladt i predsjednica CNS-a Romana Leko glavne su u cijeloj ovoj organizaciji i bile su pokraj Lea i Sare na pozornici. Saznali smo da su se slikovnice provjeravale u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu kako bi se utvrdilo jesu li priče originali ili možda plagijati.
Na pozornici Interlibera Sara je pričala o tome kako je napisala i ilustrirala slikovnicu. Njezina priča govori o usamljenom ježiću koji kreće u potragu za prijateljstvom i pri tom otkriva da ga se zbog njegovih oštrih bodlji svi boje i nitko ga ne želi za prijatelja. Na kraju priče pronalazi prijateljicu i ljubav svog života.
Nakon predstavljanja, učenica Ema Rogić kao prava i ozbiljna novinarka vodila je intervju s glumcem Borisom Mirkovićem.
Iznenadni susret
Između brojnih posjetitelja, ljubitelja knjiga i zanimljivih štandova, djeca su susrela i Sanju Polak, poznatu književnicu za djecu.
– Zamolili smo i nju za intervju koji je od srca dala učenici i novinarki Lani Matešić. I Sanja i Boris naglasili su da je čitanje knjiga jako važno za djecu i odrasle. Oba intervjua mogu se pročitati u školskom listu “Bili otoci”, doznajemo od učenika OŠ Zadarski otoci.
Kao kruna posjeta Interliberu djeca ističu iznenadni susret s predsjednikom Republike Hrvatske Ivom Josipovićem. Sara je imala čast razgovarati s njim i u toj prilici darovati mu jednu svoju slikovnicu. Predsjednik Josipović pohvalio je Sarin rad i zahvalio na daru. Susret s predsjednikom ovjekovječen je zajedničkom fotografijom.
– Između ostalog posjetili smo interesantnu izložbu starih slikovnica izdavačke kuće Mladost, susreli našeg zadarskog pjevača Tomislava Bralića, književnike Mira Gavrana, Miljenka Jergovića, Kašmira Huseinovića te glumca Filipa Riđičkog iz serije “Zabranjena ljubav”. Upitali smo Filipa zašto ljudi danas malo čitaju. Odgovorio je: “Zato jer ne znaju što je dobro!” pričaju učenici.
Nakon svega, doznajemo, krenuli su u obilazak zagrebačkih povijesnih znamenitosti.
– Korak po korak došli smo do katedrale, Trga bana Jelačića, Kamenitih vrata i crkve sv. Marka. Sve nas je  skupa oduševilo upoznavanje glavnog grada naše domovine. Ono što smo učili u knjigama sada smo mogli u potpunosti doživjeti, istaknula su djeca oduševljena Zagrebom, te susretima i doživljajima na Interliberu.