ponedjeljak, 22. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

PREMIJER PORUČIO

Plenković: Neka Hrvatska zajednica županija i dalje bude pouzdan i ozbiljan partner

Autor: Hina

28.04.2023. 15:26
Plenković: Neka Hrvatska zajednica županija i dalje bude pouzdan i ozbiljan partner

Foto: Luka JeličićPredsjednik Vlade Andrej Plenković, koji je u petak sudjelovao na svečanosti obilježavanja 20 godina Hrvatske zajednice županija, poručio je kako želi da ta zajednica i dalje bude  pouzdan i ozbiljan partner, pun inicijativa, koji otvara konkretna pitanja i nudi rješenja.


Plenković je rekao da, iz uloge partnera i prijatelja županija, može reći da sjajno partnerstvo i sustavna suradnja, uspostavljena od kraja 2016. do danas, i brojni susreti diljem Hrvatske, govore o ispravno odabranom putu sinergije u višerazinskom upravljanju Hrvatskom.


Istaknuo je da je riječ o tri obljetnice –  30 godina ustrojstva lokalne i regionalne samouprave, 20 godina HZŽ-a i 10 godina članstva Hrvatske u EU.
Popriličan dio puta smo zajednički ostvarili, vodeći se temeljnim načelima suradnje u četiri polja – sustavnom dijalogu, inzistiranju na funkcionalnoj decentralizaciji, doprinosu fiskalnoj decentralizaciji te brojnim projektima koji se zajednički realiziraju.


Plenković je naglasio da je temeljni cilj politike regionalnog razvoja pa i nacionalne razvojne strategije da se omogući svim krajevima Hrvatske da se, koliko je god moguće, ravnomjerno razvijaju.


Nema ministra koji nije upućen u razvojne prioritete svake hrvatske županije


Ocijenio je da je napravljena nova kvaliteta u komunikaciji, da nema ministra u Vladi koji nije posve upućen u razvojne prioritete svake hrvatske županije te da je time popunjena praznina koja je postojala.


Plenković je rekao da je važno nakon tri godine krize napraviti snimku stanja. Imamo lanjski gospodarski rast od 6,3 posto, među prvih pet članica EU, sve tri svjetske agencije su nam od početka agresije na Ukrajinu podignule kreditni rejting, jučer su revidirane prognoze rast BDP-a za ovu godinu sa 0,7 na 2,2 posto BDP-a te je utvrđen proračunski suficit od 0,4 posto u 2022. Pri tom smo u vremenu Covida i energetske krize izašli  s paketima od 6,8 milijarda eura za građane i gospodarstvo, kazao je.


Ostvarili smo sve svoje velike vanjskopolitičke strateške ciljeve, sada pregovaramo o članstvu u OECD-u, rekao je dodavši da još treba puno učiniti kako bi građani u svakom dijelu Hrvatske imali jednake šanse.


Plenković je naglasio i da podaci o turističkom prometu za prva četiri mjeseca nadilaze i prošlu i 2019. pa se očekuje da će ova turistička godina biti najbolja do sada.


Veliki dio trenutnih ovlasti sa središnje razine prenijet će se na razinu županija


Kroz mudro upravljanje pred nama je da riješimo još neka pitanja, rekao je premijer, izdvojivši kvalitetnije upravljanje državnom imovinom. Rekao je da će biti pripremljene izmjene zakona, koji će delegirati veliki dio trenutnih ovlasti sa središnje razine na razinu županija. Predložio je da se o tome razgovara na sljedećem sastanku sa županima.


Premijer je naglasio i pomoć Hrvatima izvan Hrvatske, spomenuvši projekt Hrvatske kuće  u Subotici, potporu Hrvatima u BiH, sveučilišnoj bolnici u Mostaru.


Predsjednik Vlade je nakon svečanosti izjavio kako je važna poruka suradnje između županija kao i između HZŽ i Vlade, višerazinsko upravljanje Hrvatskom. Hrvatsku transformiramo, činimo je kvalitetnijom u socijalnom i gospodarskom pogledu, u pogledu standarda života građana u partnerstvu sa županijama i mogu iskazati zadovoljstvo jer su ovo i prijateljski odnosi, puni svijesti o ravnomjernom razvoju Hrvatske, rekao je.


Komadina upozorio na neravnopravan model županija i države


Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, koji je bio prvi predsjednik HZŽ-a, rekao je da u njoj raspravljaju teme važne za funkcioniranje županija, kroz zajednički rad timova te da je opravdala svoje postojanje.


Komadina je, odgovarajući na novinarsko pitanje što bi trebalo mijenjati u odnosu države i županija,  rekao da županije nemaju izvorni prihod nego je to državni porez, porez na dohodak, koji je glavni izvor prihoda županijskih proračuna za sve djelatnosti. Mislim da bi trebalo promijeniti zakon da to bude prihod u koji se država ne miješa, jer se ne može planirati ako se svaki čas mijenjaju izvori prihoda. S druge strane, zbog gospodarske aktivnosti, smatram da treba biti učešće u PDV-u u korist županija, jer ispadne da gdje je veća gospodarska aktivnost, od toga regionalne i lokalne samouprave nemaju ništa, nego je to isključivo prihod države. Smatram da to nije ravnopravan model, kazao je.


Predsjednik HZŽ-a, brodsko-posavski župan Danijel Marušić rekao je da je inicijativa za osnivanje zajednice potekla iz Primorsko-goranske županije. Okupljamo sve županije u Hrvatskoj i funkcioniramo na načelu uvažavanja i suradnje, rekao je i naglasio izvrsnu suradnju s premijerom i Vladom.


Na svečanosti su bili i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić i drugi uzvanici.