Srijeda, 21. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

BOSNA I HERCEGOVINA

Izabrana nova vlada Federacije BiH, na vlasti koalicija SDP-a i HNS-a BiH

Autor: Hina

28.04.2023. 17:11
Izabrana nova vlada Federacije BiH, na vlasti koalicija SDP-a i HNS-a BiH

Foto: ReutersZastupnički dom Parlamenta Federacije BiH izabrao je u petak novu entitetsku vladu s Nerminom Nikšićem na čelu koju će činiti ministri iz stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH i stranaka iz probošnjačke grupacije predvođene SDP-om BiH.


Nakon jučerašnje odluke visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta odblokiran je izbor nove vlade, a protiv te odluke oštro je bila vodeća bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) i Demokratska fronta čiji su simpatizeri organizirali prosvjede ispred zgrade parlamenta dok je trajalo zasjedanje.


Novoimenovani premijer Nermin Nikšić ocijenio je ključnim rad na izgradnji povjerenja u entitetu i jačanje suradnje s Republikom Srpskom.
Izbor nove vlade obilježile su optužbe iz SDA i bliskih organizacija kako rade protiv interesa Bošnjaka i da je Schmidt pogodovao Hrvatima.


Nakon iznesenih kritika zastupnici SDA i Demokratske fronte napustili su zasjedanje, a tijesnom većinom potvrđen je novi saziv Vlade koji će naslijediti vladu SDA-ova Fadila Novalića.


To je prvi put da vlast u Federaciji BiH čine stranke probošnjačkih i građanskih stranaka sa sjedištem u Sarajevu sa strankama Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ.