Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Iran

Izvršeno drugo javno pogubljenje zbog sudjelovanja u antivladinim prosvjedima

Autor: Hina

12.12.2022. 08:12
Izvršeno drugo javno pogubljenje zbog sudjelovanja u antivladinim prosvjedima

Foto: ReutersIran je u ponedjeljak javno objesio čovjeka osuđenog za ubojstvo dvojice pripadnika snaga sigurnosti, izvijestila je pravosudna novinska agencija Mizan, što je drugo pogubljenje povezano s protuvladinim prosvjedima u manje od tjedan dana.


“Majid Reza Rahnavard jutros je javno obješen u (svetom šijitskom gradu) Mašahdu… osuđen je na smrt zbog ‘vođenja rata protiv Boga’ nakon što je nožem nasmrt izbo dvojicu pripadnika snaga sigurnosti”, objavio je Mizan.


Iran je u četvrtak pogubio prosvjednika Mohsena Šekarija, koji je osuđen na smrt zbog ranjavanja zaštitara nožem i blokiranje ulice u Teheranu za vrijeme demonstracija. Smaknuće su osudile Sjedinjene Države i njihovi saveznici.
Skupine za ljudska prava kažu da je Šekari bio mučen i prisiljen na priznanje.


Amnesty International priopćio je da iranske vlasti traže smrtnu kaznu za najmanje 21 osobu na, kako ih je nazvao, “lažnim suđenjima osmišljenima da zastraše one koji sudjeluju u narodnom ustanku koji je potresao Iran”.


Prosvjedi diljem zemlje koji su izbili nakon smrti 22-godišnje Kurdkinje iz Irana Mahse Amini 16. rujna predstavljaju jedan od najvećih izazova za Islamsku Republiku od njezine uspostave 1979.