Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

NOVI NAPADI

Izrael širi ofenzivu na Gazu uoči novog glasanja u Vijeću sigurnosti UN-a

Autor: Hina

22.12.2023. 15:18
Izrael širi ofenzivu na Gazu uoči novog glasanja u Vijeću sigurnosti UN-a

Foto: ReutersČini se da izraelske snage proširuju svoju kopnenu ofenzivu novim napadom na središnju Gazu u petak, dok se iščekuje glasanje Vijeća sigurnosti UN-a o rezoluciji o povećanju humanitarne pomoći kako bi se spriječila glad u toj palestinskoj enklavi.


Kako su blijedjele nade da će se postići napredak u pregovorima ovog tjedna u Egiptu o novom primirju Izraela i Hamasa, zabilježeni su zračni napadi, bombardiranje i borbe diljem palestinske enklave.


Izraelska vojska naredila je u petak stanovnicima Al Bureija u središnjoj Gazi da se premjeste na jug, što ukazuje na novo žarište izraelskog kopnenog napada.
Izraelska vlada na čelu s Benjaminom Netanyahuom obećala je da će iskorijeniti Hamas nakon što su borci te islamističke skupine u napadu na Izrael ubili 1200, a oteli 240 ljudi, prema izraelskim podacima.


Izraelski ministar vanjskih poslova Eli Cohen rekao je da se pregovori o oslobađanju talaca nastavljaju, ali je odbio iznijeti detalje.


Sve veći broj mrtvih u izraelskoj vojnoj kampanji odmazde izazvao je međunarodne kritike, čak i od Sjedinjenih Država, vjernog saveznika Izraela.


Ministarstvo zdravstva Gaze objavilo je da je ubijeno 20.057 Palestinaca, a ranjeno 53.320 od početka izraelskih napada. Izrael je naveo da je izgubio 140 vojnika od početka kopnene invazije.