ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

IZRAELSKA OFENZIVA

Intenzivne borbe u Gazi nakon američkog veta na primirje

Autor: Portal Novi list, Hina

09.12.2023. 18:20
Intenzivne borbe u Gazi nakon američkog veta na primirje

Foto: Reuters

Trinaest od ukupno petnaest članica Vijeća glasalo je za rezoluciju koja je pozvala na humanitarno primirjeIzrael u subotu napada Pojas Gaze od sjevera do juga, u drugoj fazi dva mjeseca dugog rata protiv Hamasa, nakon što su Sjedinjene Države u Vijeću sigurnosti vetom blokirale poziv na primirje.


Trinaest od ukupno petnaest članica Vijeća glasalo je za rezoluciju koja je pozvala na humanitarno primirje. Ujedinjeno Kraljevstvo je bilo suzdržano, a SAD je iskoristio svoje pravo veta i blokirao rezoluciju.


Podržale su ju trenutne nestalne članice Vijeća – Albanija, Brazil, Ekvador, Gabon, Gana, Japan, Malta, Mozambik, Švicarska i UAE, te preostale stalne članice Francuska, Rusija i Kina.
Otkad je prošli tjedan završio prekid vatre između dviju strana, Izrael je proširio svoju kopnenu kampanju na jug Pojasa Gaze, s napadom na najveći južni grad Han Junis. Dvije strane izvještavaju o žeščim borbama i na sjeveru.


Stanovnici Han Junisa u subotu su kazali kako izraelske snage naređuju da napuste još jedan okrug, zapadniji od onog što su osvojili prošli tjedan, što sugerira da slijedi novi napad.


Većina od 2,3 milijuna stanovnika Gaze već je napustila svoje domove, mnogi od njih i nekoliko puta. Borbe sad traju duž cijelog teritorija, pa stanovnici i agencije Ujedinjenih naroda upozoravaju da sad više nema sigurnih točaka u Pojasu.


Izrael tvrdi suprotno. Blokirao je Palestincima bijeg uz glavnu cestu koja spaja sjever i jug, te ih umjesto toga tjera prema obali.


U Han Junisu su mrtvi i ozlijeđeni tijekom noći preplavili bolnicu Nasser. Ta i bolnica al Aksa u Deir al-Bali izvještavaju o 133 ubijenih i 259 ozlijeđenih u posljednja 24 sata, čime je službeni broj mrtvih dosegao najmanje 17,5 tisuća, prenosi Reuters.