Srijeda, 19. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

VIJEĆE SIGURNOSTI

Izrael i SAD odbacili sve pozive na trenutačni prekid vatre u Gazi

Autor: Hina

08.12.2023. 19:30
Izrael i SAD odbacili sve pozive na trenutačni prekid vatre u Gazi

Foto: ReutersWASHINGTON – Izrael i SAD odbacili su u petak na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a pozive na trenutačni prekid vatre u Gazi, javio je BBC.


Izraelski veleposlanik pri UN-u Gilad Erdan odlučno je odbacio pozive na prekid vatre.


Vijeću sigurnosti UN-u je rekao da “prekid vatre samo učvršćuje Hamasovu kontrolu nad Gazom” te šalje poruku da su “Hamasu oprošteni namjerno počinjeni zločini”.
Kazao je i da je “Hamasova opresija nad stanovništvom Gaze” dobila “zeleno svjetlo međunarodne zajednice”.


Erdan je dodao da “bez vojnog pritiska na Hamas nikakva diplomacija ne može zajamčiti oslobađanje talaca.”


Američki predstavnik Robert Wood na sjednici je kazao da SAD ne podupire trenutačan prekid vatre.


“Premda Sjedinjene Države snažno podupiru trajan mir, u kojemu i Izraelci i Palestinci mogu živjeti u miru i sigurnosti, mi ne podupiremo pozive na trenutačan prekid vatre. To bi samo posijalo sjeme sljedećeg rata jer Hamas ne želi trajni mir”, kazao je Wood pred Vijećem sigurnosti UN-a.


Sjedinjene Države jedna su od stalnih članica koje imaju pravo uložiti veto na rezoluciju.


Vijeće sigurnosti UN-a glasat će kasnije u petak o rezoluciji koju su predstavili Ujedinjeni Arapski Emirati, a poziva na “trenutačan humanitarni prekid vatre u Gazi”.


SAD se dosad stalno protivio međunarodnim pozivima na prekid vatre i pretpostavlja se da će glasati protiv rezolucije.


Američki državni tajnik Antony Blinken pozvao je Izrael da napravi više kako bi se zaštitili civili. Rekao je da postoji “jaz” između obećanja i njihove realizacije na terenu.


Čelnik UN-a Antonio Guterres rekao je na sjednici da nasilje Hamasa “ni na koji način” ne opravdava “kolektivno kažnjavanje” Palestinaca, zatraživši da Vijeće sigurnosti donese odluku o trenutačnom prekidu vatre.


“Osuđujem bezrezervno” napade Hamasa 7. listopada, ali “nasilje Hamasa ne može ni u kojem slučaju opravdati kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda”, kazao je.


“Svijet i povijest nas gledaju. Vrijeme je za djelovanje”, dodao je pred članovima Vijeća sigurnosti, zatraživši od njih da se založe za “trenutačni humanitarni prekid vatre”.


Vrlo kratki tekst poziva također na zaštitu civila, “hitno i bezuvjetno oslobađanje talaca” i osiguranje “humanitarnog pristupa”.