Nedjelja, 26. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

PRIJEDLOG

HSU predlaže 12 posto veće mirovine do 2027.

Autor: Hina

01.09.2023. 21:30
HSU predlaže 12 posto veće mirovine do 2027.

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELLIzaslanstvo Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) na čelu s predsjednikom Veselkom Gabričevićem sastalo se u petak s ministrom rada i mirovinskog sustava Marinom Piletićem kojemu se predložili povećanje mirovina za 12 posto do 2027. i isplatu jednokratne novčane pomoći. Ministru Marinu Piletiću i ravnateljici Uprave za mirovinski sustav Meliti Čičak prenijete su inicijative vezane uz unaprjeđivanje mirovinskog sustava, priopćeno je iz HSU-a.


Među prijedlozima umirovljenika nalazi se povećanje mirovina u četverogodišnjem ciklusu za 12 posto, kako bi se približile iznosu od 75 posto u odnosu na prosječnu plaću u Hrvatskoj, isplata jednokratne novčane pomoći umirovljenicima s niskim mirovinama i obeštećenje korisnika mirovina s dugotrajnim stažem koji su umirovljeni od 2019.godine.


“Nema razloga za očajavanje i kataklizmičke zaključke već se s problemima treba suočiti i rješavati ih. Osobito kada u očekivanju super izborne godine brigu o umirovljenicima svojataju sve političke stranke i iznose brojna obećanja i neizvedive prijedloge”, poručuju iz HSU-a Osim toga, HSU se također zalaže za ukidanje doživotne penalizacije, zakonsko reguliranje trinaeste mirovine u skladu s rastom BDP-a i uvođenje instituta pravobranitelja za umirovljenike i osobe starije životne dobi. Radni susret nije mogao proći bez razgovora o centralnom obilježavanju Međunarodnog dana starijih osoba, a resorni je ministar najavio novi paket pomoći koji će ubrzo biti predstavljen javnosti i koji će biti najizdašniji će prema umirovljenicima i najpotrebitijima u državi, rekli su iz HSU-a.