Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Novi prosvjed

Dostavljači Wolta: “Vlada nas je primila s puno većim respektom od naših šatro poslodavaca”

Autor: Siniša Pavić

10.03.2023. 17:17
Dostavljači Wolta: “Vlada nas je primila s puno većim respektom od naših šatro poslodavaca”

Foto: Davor KovačevićKako su i najavili radnici Wolta, kojima su se ovaj put pridružio i pokoji kolega s drugih platformi, okupili su se u petak na Trgu bana Jelačića, pa krenuli put zgrade Vlade kako bi tamo uručili svoje zahtjeve za poslovanjem koje će im među ostalim donijeti veću naknadu za njihov rad te promjenu odredbi Zakona o radu koje se odnose na platformski rad i to prije svega tako tako da između platformi i dostavljača više ne bude posrednika koji se zovu agregatori.


Razgovor u Vladi


Ne samo da su uručili zahtjeve nego su se u Vladi zadržali u dvosatnom razgovoru s ministrom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marinom Piletićem, njegovim suradnicima te predstavnicom Inspektorata.


Kako su nakon sastanka izjavili predstavnici Inicijative Wolt dostavljača te čelnik Novog sindikata Mario Iveković bolje ih je primila i s većom pažnjom saslušala Vlada nego li njihov poslodavac Wolt.
Ili, kako to reče, Silvio Šimić u ime dostavljača, u Vladi su primljeni s puno većim respektom nego od šatro poslodavca.


A sukus onoga o čemu se razgovaralo je da će Vlada početkom idućeg tjedna obaviti i razgovore s predstavnicima svih platformi pa ih suočiti sa svim što su im dostavljači naveli kao problem. Nakon toga razgovora slijedi nastavak razgovora svih dionika i usaglašavanje.


Evo čime su prosvjednici zadovoljni, a čime nisu


I s tim su prosvjednici bili zadovoljni. Zadovoljni su i s tim što će se od platformi tražiti da se ukine obaveza dostavljača da su dostupni od 0 do 24.


Ono s čim nisu zadovoljni jest što u Vladi i dalje vide agregatore kao dio jednadžbe platformskog rada. Primjerice, za razgovora je prosvjednicima rečeno da Vlada kani početkom iduće godine pustiti u pogon aplikaciju koja će pratiti tijek novca od narudžbe do isporuke naručene dostave, ali i dalje uzimajući u obzir agregatore.


Dostavljači agregatore rezolutno ne žele, ne žele posrednike, već žele zakon koji će im priznati da su radnici i dati okvir da su oni ti koji mogu pregovarati s poslodavcem i sindikalno se udruživati u ime kolektivnih prava.


Sam prosvjed okupio je stotinjak dostavljača. Podno repa konja bana Jelačića prosvjednicima su se obratili njihovi lideri.


Nevjerojatna činjenica koju stalno slušaju iz Wolta


– Ne želimo biti treći identitet. Žalimo izravno pregovaranje s našim poslodavcima – poručio je Silvio Šimić iz Inicijative.


Pri tom je podsjetio na, kako reče, nevjerojatnu činjenicu da od 2018. rade za Wolt, a iz Wolta kažu: “Mi nismo vaši poslodavci.”


Reako je Šimić da su agregatori trebali biti ti koji će s Vladom i poslodavcem isposlovati bolje uvjete. Ali, šute i nema ih.


– Koga neme, bez njega se može i mora – poručio im je Šimić.


-Nećemo agregatore, nećemo aligatore! – kazala je Katarina Peović, liderica Radničke fronte.


Pri tom je upozorila i na problematiku stranih radnika koji imaju još manja prava i koji su plaćeni taman toliko da se cijene rada još više sruši.


Na čelu povorke koja se penjala Radićevom ulicom veliki transparent “ReWolt za radnička prava”.


Radnici su skandirali: “Dosta je! Dosta je!” i “Uprava odlazi!”. Razišli su se nakon okončanja razgovora u Vladi odlučni raditi i dalje pritisak da agregetore, narodski rečeno, izbace iz igre.


Navratili i političari


Iz prosvjeda u prosvjeda, a ovo je treći prosvjed radnika Wolta u mjesec dana, sve je više političara koji navrate. Ovaj put je navratio tako i predsjednik SDP-a Peđa Grbin, a tu su mu bile i kolege Arsen Bauk i Siniša Hajdaš Dončić.


Zastupnici “Možemo” također su stali među prosvjednike na Trgu Svetog Marka na pristojnoj udaljenosti od čelnika SDP-a. Zastupnici s desna uglavnom su produžili korak prolazeći kraj prosvjeda, jer im valjda radništvo nije u fokusu.


Ako je itko od njih i zastao na tren, ili poput Grbina odlučio nazočiti većem dijelu prosvjeda, sve što se moglo je slušati što to ima za reći Peović.


Upitan kako komentira činjenicu da im sve više političara navraća na prosvjede, Šimić nam reče: “Neka budu tu kad se bude zakon usaglašavao.”