Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Humanitarna akcija

Hrvatski Caritas pozvao na pomoć siromašnima kroz program "Za 1000 radosti"

Autor: Hina

17.11.2022. 14:35
Hrvatski Caritas pozvao na pomoć siromašnima kroz program

Foto: PixabayHrvatski Caritas pozvao je u četvrtak pojedince i tvrtke da pomognu najsiromašnijim obiteljima putem nacionalnog humanitarnog programa “Za 1000 radosti”, kojim će se idućih 12 mjeseci prikupljati pomoć za obitelji suočene s bolešću, nezaposlenošću i siromaštvom.


“U situaciji rasta cijena, ratnih prijetnji i nesigurnosti, želimo dobrim incijativama i djelima ispuniti prostor oko sebe i odnose s ljudima”, poručio je ravnatelj Hrvatskog Caritasa fra Tomislav Glavnik na konferenciji za novinare u Etnografskom muzeju, predstavljajući humanitarni program.


Glavnik je pozvao sve potencijalne darovatelje da daruju novac putem donacijskog telefona 060 90 10 (6,25 kuna s PDV-om) ili uplatom na račun Caritasa u predbožićno vrijeme, ali i tijekom cijele sljedeće godine.


Govorim dobrim
Naime, pod sloganom “Govorim dobrim” , “Za 1000 radosti” prerastao je od predbožićne akcije u cjelogodišnji program, kojim se nastoji u društvu razvijati socijalna osjetljivost, solidarnost i prikupiti konkretna pomoć za najsiromašnije obitelji.


Caritasova akcija prikupljanja pomoći za tisuću najsiromašnijih obitelji pokrenuta je prije 20 godina, a na konferenciji su iznesene i neke konkretne situacije u kojima je upućena pomoć. Tako se pomoglo obitelji s desetero djece gdje je suprugu dijagnosticiran PTSP, gluhonijemim roditeljima s troje djece koji žive u neadekvatnom stambenom prostoru, šesteročlanoj obitelji koja je u potresu ostala bez kuće, samohranoj majci sa šestero djece koja živi od socijalnih primanja….


Kako je istaknuto, to su konkretni ljudi u konkretnim situacijama, a iz godine u godinu sve ih je više.


Hrvatski Caritas putem mreže biskupijskih i župnih caritasa, a temeljem uvida u potrebe obitelji, usmjerava pomoć obiteljima koje se ne mogu nositi s oskudicom, nedostatnim stambenim uvjetima i socijalnom isključenošću.


Dobrota za prvenstvo


Caritas je pozvao građane i da tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva za svaki gol ili bod hrvatske reprezentacije nazovu donacijski telefon, a za svaku pobjedu ili prijelaz u daljnji stupanj natjecanja – uplate prigodan novčani dar i tako pomognu onima kojima “nije ni do sporta ni do zabave”.


Humanitarni program “Za 1000 radosti” predstavljen je u Etnografskom muzeju  gdje je do 2. svibnja 2023. otvorena izložba “Lica gladi” kojom se želi potaknuti promišljanje o gladi kao fenomenu koji nije vezan samo uz prošlost.


Ivana Lušić iz Etnografskog muzeja, poručila je da će taj muzej ove godine prihod od Božićnog sajma darovati programu “Za 1000 radosti” te je uoči adventa i vremena darivanja pozvala građane da odvoje dio novca i za one koji žive na rubu egzistencijalnih uvjeta.