Petak, 8. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

RJEŠAVANJE PROBLEMA MIGRANTSKE KRIZE U RIJECI

Na željezničkom kolodvoru bit će pučka kuhinja i sanitarni čvorovi za migrante

Autor: Ingrid Šestan Kučić

22.10.2022. 22:44
Na željezničkom kolodvoru bit će pučka kuhinja i sanitarni čvorovi za migrante


Kao odgovor na eskalaciju dolazaka migranata u Rijeku na području željezničkog kolodvora, idući tjedan počinju dezinsekcija i deratizacija, kao i postavljanje higijenskih kontejnera, sanitarnih čvorova i javne kuhinje te vode za piće i pranje, a pripreme i čišćenje prostora krenut će već u ponedjeljak kako bi do četvrtka sve bilo postavljeno. Takvo rješenje problema oko zadržavanja migranata u Rijeci danas je najavio zamjenik riječkog gradonačelnika Goran Palčevski nakon radnog sastanka riječkog i zagrebačkog gradonačelnika Marka Filipovića i Tomislava Tomaševića.


– Svjedoci smo da zadnjih mjesec i pol dana eskalira dolazak migranata u Rijeku, koji dolaze vlakom iz Zagreba i ostaju na području riječkog željezničkog kolodvora. Svjesni smo da se problem ne može gurati pod tepih i da se s problemom treba suočiti, zbog toga je u petak bio sazvan sastanak, koji su sazvali čelnici Hrvatskih željeznica iz Rijeke, a na kojem su bili okupljeni svi koji bi trebali biti uključeni u zbrinjavanje – HŽ, Grad Rijeka, Crveni križ, predstavnici Riječke nadbiskupije i Caritasa te PU primorsko-goranske. Gotovo unisono je donesen zaključak da se tom problemu treba posvetiti veća pažnja. U petak smo počeli s dogovaranjem konkretnih akcija.


Na određenom području željezničke stanice, koji će biti fizički odvojen od perona, da ne bude potencijalnih stradavanja tih ljudi, bit će postavljena dva higijenska kontejnera i još tri pokretna sanitarna čvora. Bit će javna kuhinja, voda za piće i za pranje, a na još jednom posebnom mjestu bit će postavljena tri ili četiri, ovisno o tome koliko će to prostor omogućavati, kontejnera za otpad. Volonteri iz organizacija će od ponedjeljka prikupljati otpad i čistiti ga, koji nije vidljiv s glavnih prometnica, ali je itekako vidljiv sa željezničkog kolodvora. Nakon toga će se napraviti dezinsekcija, dezinfekcija i deratizacija i onda će se taj dio staviti u pogon. Riješili smo problem čiji je prostor na kojem treba postaviti kontejnere, tako da će u ponedjeljak biti prvi kontejner na tom mjestu. Trebalo je odrediti veličinu šatora koji će postaviti Crveni križ. Već u ponedjeljak počinju aktivnosti, a sredinom tjedna sve bi trebalo biti u potpunosti gotovo, najavio je Palčevski.


Priuštivo stanovanje
Dodajući da je Grad Rijeka spreman učiniti iskorake Filipović je kazao da se želi pomoći ljudima kojima je Rijeka usputna stanica prema boljem životu te je iznio niz tema o kojima je raspravljao na sastanku sa zagrebačkim kolegom, a kao jednu od najvažnijih apostrofirao je priuštivo stanovanje te je ustvrdio da će s jučerašnjeg sastanka po tom pitanju krenuti inicijativa prema državnim nadležnim tijelima.


– Drago mi da je da danas iz Rijeke šaljemo poruku suradnje našeg glavnog grada i Rijeke kao trećeg najvećeg grada i najveće riječke luke. Ima puno toga što nas spaja i nadam se da ćemo na tome raditi i u budućnosti. Dotakli smo se mnogih tema koje muče naše sugrađane, prvenstveno cijena energenata, struje i plina i svega što iz toga proizlazi. Živimo u jednom neizvjesnom vremenu, koje se reflektira na jedinice lokalne samouprave, u ovom slučaju gradove, te smo se osvrnuli na temu priuštivog stanovanja, što je nešto što nam je bitno.


U Rijeci je početkom godine održana jedna velika konferencija, gdje smo definirali smjer kojim želimo ići, a to je da s privatnim partnerima želimo pronaći način kako da omogućimo mladim obiteljima, prije svega, najam stana. Uvažavajući napore oko POS-ovih stanova mislimo da taj program nije dovoljan za rješavanje stambenog pitanja mladih, koji se perpetuira na način da mlade obitelji ne mogu niti kupiti niti iznajmiti stan po pristupačnim cijenama. To je nešto čime ćemo se baviti u budućnosti i mislim da odavde kreće jedna inicijativa prema resornim ministarstvima, ali i resornim tijelima koja su za to zadužena da pokušamo naći zajednički jezik, po mogućnosti tendirati austrijskom modelu, gdje je to riješeno na jedan zadovoljavajući način, kazao je Filipović.


Olakšati boravak obiteljima u potrazi za boljim sutra / Snimio Vedran KARUZA


Neregulirano tržište


Dodajući da se i Zagreb i Rijeka, kao i drugi gradovi sve više muče s problemom priuštivog stanovanja za mlade obitelji Tomašević je ustvrdio da je tržište najma dosta neregulirano, a u isto je vrijeme porezni sustav – neadekvatan, kao i mjere APN-a koje zbog svoje periodičnosti dovode do povećanja cijena stanova, pa se radi medvjeđa usluga građanima kojima se pomaže u subvenciji kredita.


– Kako se to događa jednom godišnje, svi tada moraju kupiti stan da bi iskoristili mjere, a onda se poskupljuju cijene. Tako da im se radi medvjeđa usluga. Da ne govorimo o tome da velik broj mladih obitelji nisu ni kreditno sposobne, pa ne mogu nikako sudjelovati u takvom programu. To sve nas potiče na međusobnu suradnju da vidimo što mi kao gradovi možemo napraviti u tom smislu, u suradnji s privatnim sektorom, imajući u vidu uzore poput Beča, gdje je jako veliki postotak tržišta najma u vlasništvu grada ili zadruga i gdje se na taj način utječe na tržište da se spusti cijena za građane. Sad ispitujemo različite modele kako da uđemo u takve projekte te da ovu temu otvorimo puno šire u hrvatskoj javnosti i u razgovoru s državnim institucijama.


S ciljem da konačno dobijemo adekvatnu stambenu politiku za 21. stoljeće, jer ovako dalje više neće moći. Posebice sada kad imamo situaciju da smo imali dosta niske kamate, a u isto vrijeme niske prinose na investicije, jako puno ljudi je ulagalo u nekretnine. To se sve onda pretvara u apartmane, a porezni je sustav takav da se više isplati iznajmljivati turistima nego stanovnicima tih gradova. To posebno dolazi do izražaja sada kada prelazimo na euro i očito dio građana, ono što su stekli u kunama, prije prelaska na euro prebacuju u nekretnine. Tako se samo još više radi pritisak i dižu cijene. Sve više mladih obitelji si ne može priuštiti kupnju stana i osuđeni su na najam, a najam stana je nereguliran i nesiguran. Ne znaju kad će ih vlasnik stana izbaciti, i to sad postaje jedan od najvećih problema Hrvatske i jedan od najvećih problema demografske politike. Jer ako ne možemo osigurati mladim obiteljima priuštivo stanovanje, onda ih niti nećemo imati, poručio je Tomašević.


Dodajući kako je najveći dio sastanka dvaju gradonačelnika bio posvećen upravo toj temi Filipović je kazao da su dotakli i teme zbrinjavanja otpada.


– Riječ je o temi koja je vrlo aktualna kako kod nas, tako i Zagrebu, i predstavili smo neke naše modele, koji su već predstavljeni na Gradskom vijeću, a vrlo brzo će biti predstavljeni i na kolegiju gradonačelnika. Također, dogovoreni su i budući sastanci na operativnim nivoima, zaključio je Filipović.