Srijeda, 6. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Tko će koga...

Velik interes javnosti za stranicu gdje se može prijaviti nekoga

Autor: Hina

27.01.2023. 19:43
Velik interes javnosti za stranicu gdje se može prijaviti nekoga

Foto: Arhiva ZLStranicu bespravnagradnja.hr, koju je pokrenulo 17 IDS-ovih gradova i općina, u manje od 24 sata posjetilo je više od 3.700 građana, koji su pokazali da je interes za temu bespravne gradnje u Istri i Hrvatskoj velik, izvijestili su iz ureda IDS-a.


“Građani su putem stranice počeli slati prijave objekata za čiju legalnost sumnjaju, a u prvom danu pristiglo ih je 40. Stranica broji i 50 tisuća klikova u sklopu svog sadržaja, koji između ostalog uključuje kartu s lokacijama bespravnih objekata, njihove fotografije i broj katastarske čestice” – naveli su iz stranke.


IDS poziva načelnike i gradonačelnike iz cijele Hrvatske da se priključe borbi protiv bespravne gradnje, jer je riječ o, kako su rekli “nadstranačkom problemu koje zahtjeva i takvo ujedinjeno i nadstranačko rješenje”.
U međuvremenu su iz Grada Vodnjana, u kojem na vlasti nije IDS, izvijestili da su od 11. do 26. siječnja ove godine komunalni redari i djelatnici uprave Grada sastavili oko 150 zapisnika o slučajevima bespravne gradnje na atraktivnom priobalnom području Peroja i Barbarige.


“Tijekom 15-ak dana evidentirano je i dokumentirano čak trostruko više slučajeva ilegalnih zahvata u prostoru. Svi će oni biti obrađeni u narednim danima i o njima sastavljeni zapisnici”, naveli su iz Grada Vodnjana ističući da “divlju gradnju treba spriječiti u što ranijoj mogućoj fazi”. U tom gradu predvidjeli su izricanje prve kazne u iznosu od 20 tisuća eura te postupno uvećanje kazni sve dok vlasnik ne ukloni objekt.


“Vidljivo je da je u proteklih 15 dana nastala panika među vlasnicima ilegalnih objekata u negrađevnom području. Telefoni u gradskoj upravi su se užarili, zovu nas da ispitaju koliko smo ozbiljni u svojem naumu. Objekte na području Peroja i Barbarige najviše imaju stranci, državljani Slovenije, Njemačke, Austrije i drugih zemalja, ali ima dosta i hrvatskih građana” – rekao je vodnjanski gradonačelnik Edi Pastrovicchio (nezavisni).


Istaknuvši da je Vodnjan raspisao natječaj za zapošljavanje dodatnih komunalnih redara, gradonačelnik Pastrovicchio naglasio je kako redari svakodnevno češljaju teren, popisuju stare i nove slučaje raznih intervencija u prostoru, gradnje, parcelacije, krčenja šuma, postavljanje objekata, kopanje jama i infrastrukture, ograđivanja. Temeljito obilazeći teren najviše nailaze na mobilne kućice, kamp-kućice te modularne kontejnere.


“Bespravni graditelji ne samo da trajno devastiraju prostor, oni ilegalnim iznajmljivanjem ostvaruju pozamašni prihod, a neplaćanjem komunalija direktno oštećuju domicilno stanovništvo. I zato je dobro da su, nakon što je krenula akcija Grada Vodnjana interes za suzbijanje bespravne gradnje u Istri pokazali i župan Boris Miletić te pojedini istarski gradonačelnici i načelnici” – poručio je Pastrovicchio.


Stoga je pozdravio inicijativu istaknuvši kako će Vodnjan rado pružiti potporu stranici bespravnagradnja.hr.