Nedjelja, 3. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Limeni ljubimac

Pogledajte kako izgleda kamion čija je nadogradnja koštala 52 milijuna kuna

Autor: Lucija Sučić

11.12.2022. 07:54
Pogledajte kako izgleda kamion čija je nadogradnja koštala 52 milijuna kuna

Foto: iStock

Zovu ga i "najsnažnijim kamionom ikada napravljenim"THOR 24 ime je ovog monstruoznog i unikatnog kamiona kojeg često ljudi nazivaju i “najsnažnijim kamionom ikada napravljenim”, zbog nevjerojatnih 3974 konjskih snaga.


Graditelj ove super-mašine je Mike Harrah, te mu je navodno trebalo sedam godina i više od sedam milijuna dolara (oko 52 milijuna kuna) da bi ostvario svoj san o izgradnju najsnažnijeg kamiona ikada.


Njegov limeni ljubimac dugačak je gotovo 14 metara. Najveća brzina koju može postići je oko 209 kilometara na sat, a da bi se zaustavio, potrebna su četiri vučna padobrana koja se izbacuju iz stražnjeg branika kada je ta brzina postignuta.
Kao što je impozantna i vanjština, tako je i sama unutrašnjost. Mjenjač u obliku opakog mača odmah upada u pogled, a na kontrolnoj ploči nalazi se preko 24 različita mjerača.


Budući da je prednji dio kamiona neuobičajeno dugačak, četiri kamere postavljene na prednji branik prenose snimke uživo na četiri zaslona veličine postavljena iznad vjetrobrana kako bi vozač zapravo mogao vidjeti ispred sebe.


Kamion je naposljetku prodan za vrtoglavih 12 milijuna dolara, što će reći da je Harrahov trud urodio plodom.