Srijeda, 29. studenog 2023

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

kutinski gradonačelnik babić

Uskok podigao optužnicu za aferu "Eko Moslavina"

Autor: Hina

09.01.2023. 14:43
Uskok podigao optužnicu za aferu

Foto: Emica Elvedij/PIXSELLUskok je podigao optužnicu protiv kutinskog gradonačelnika Zlatka Babića i trojice njegovih suokrivljenika zbog podmićivanja zastupnika i trgovanja utjecajem u aferi „Eko Moslavina“.


Tužiteljstvo je, ne navodeći identitete, izvijestilo da su optužnicom, uz Babića, obuhvaćeni donedavni predsjednik kutinskog Gradskog vijeća Davor Kljakić, nezavisni vijećnik Dražen Kinderman te Darko Kolsek.


Uskok tereti gradonačelnika da je od studenog 2019. do travnja 2020. u cilju da na sjednicama Gradskog vijeća osigura dovoljan broj glasova za donošenje proračunu za prošlu godinu, odnosno izmjena i dopuna tog proračuna, s nezavisnim vijećnikom Draženom Kindermanom dogovorio da će mu u zamjenu za njegov glas osigurati zaposlenje sina u tvrtki Eko Moslavina, koja je u većinskom vlasništvu grada.
Gradonačelnik je uz to s okrivljenim oporbenim vijećnikom Kolsekom dogovorio da će mu u zamjenu za njegov glas osigurati povećanje plaće u tvrtki u kojoj je zaposlen.


Nakon što su na to pristali i glasovali, Babić je koristeći svoj položaj i autoritet gradonačelnika i predsjednika kutinskog HDZ-a zatražio od Kljakića, vijećnika i predsjednika Gradskog vijeća Kutine te ujedno i predsjednika kutinskog HSLS-a, koji je s HDZ-om držao većinu, da kod direktorice Eko Moslavine Adrijane Cvrtila osigura zapošljavanje Kindermanova sina kao i i povećanje plaće za Koloseka.


Uskok ističe da je Kljakić udovoljio Babićevu zahtjevu te je od Cvrtile kao direktorice Eko Moslavine i članice HSLS-a, koristeći svoj autoritet, naložio zapošljavanje Kindermanova sina i povećanje plaće zaposleniku Eko Moslavine Koloseku.


Kljakića se tereti i da je od lipnja 2019. do lipnja 2020. u Kutini, korištenjem službenog položaja i autoriteta vijećnika i predsjednika Gradskog vijeća te predsjednika ogranka HSLS-a, nalagao Cvrtili da osigura nastavak radnog odnosa osobama ili članovima obitelji osoba s kojima je privatno i poslovno povezan ili da im osigura druga radna mjesta s većom plaćom, iako nisu ispunjavali uvjete tih radnih mjesta ili radna mjesta nisu bila prethodno sistematizirana.


Cvrtila je kao direktorica kutinske komunalne tvrtke Eko Moslavina u jesen 2021. u javnost izašla s tvrdnjama da su gradonačelnik Babić i predsjednik kutinskog HSLS-a Davor Kljakić radili pritisak da se u Eko Moslavini zaposle pojedini članovi stranke i rodbina vijećnika ili da im se povećaju plaće, a sve kako bi se osiguralo glasovanje tih vijećnika za proračun i rebalans proračuna.


Obojicu je prijavila Uskoku, a Babić je odbacio optužbe o političkom kadroviranju ustvrdivši da su napadi na njega iskonstruirani. Babić je u rujnu objavio da izlazi iz HDZ-a jer ne želi da mu se stranka kojoj je pristupio 1989. “povlači kroz blato” te istaknuo da kroz institucije RH želi otkloniti svaku indiciju koja bi ukazivala na njegovu odgovornost.