Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

PONOSNI VLASNIK NAJVEĆIH BRKOVA U LICI

Tomo Jagodić Tule iz Ličkog Lešća nositelj je najvećih brkova u Lici

Autor: Marin Smolčić

14.02.2024. 09:48
Tomo Jagodić Tule iz Ličkog Lešća nositelj je najvećih brkova u Lici

Foto: Marin SmolčićGdje god se diljem Like događa neka autentična i prestižna folklorna priredba, postala je praksa da se brojni posjetitelji i novinari znatiželjno okupljaju oko Kulturno umjetničke udruge „Gacka“ iz Ličkog Lešća. Vesela družina uvijek osvaja publiku  svojim narodnim nošnjama, izvanrednim pjevanjem, plesom i mlađahnim pratećim tamburaškim sastavom. Ovi Gačani su različitih dobnih skupina, ali im je već desetljećima najpopularniji član Tomo Jagodić Tule (72). Osim sijede kose, Tule se ponosi i najvećim brkovima ove regije. U razgovu nagađa o duljini ovog muškog uresa.


-Što ja znam kol’ko su dugi moji brkovi? Ki ih je mirili? Kol’ki su-tol’ki su, pojašnjava Tule. Ovaj čovjek iz Ličkog Lešća član je KUU „Gacka“ od 1984. godine.


-To ti je sada 40 godin’. Više niti ne znam di sam bio, di smo mi kao družina gostovali. Sada nas je oko 30 aktivnih u društvu i di god se pojavimo svi se odma’ sjate oko mene i mojih brkova.
Ja ti tradiciju ovoga kraja obožavan od malih nogu, to sam preuzeo od svojih starih, od roditelja, dede i bake. Uvik smo pivali i plesali po starinski i dobro pamtim mnoge  stare pisme. Zato se sa mnom vole družiti naši  mlađi članovi kako bi nešto naučili, da se ne zaborave stari običaju gackoga puka, govori nam Tomo Jagodić Tule, živa ikona ove folklorne skupine.


Tule je u mladosti promijenio nekoliko poslova, u mirovinu je otišao kao poštar. Vrlo je zadovoljan smjerom kojim KUU „Gacka“ čuva stare običaje i po tome bez sumnje  zauzima čelno mjesto u Ličko-senjskoj županiji. Sa suprugom Tule uživa u umirovljeničkim danima. Drže kokice i zečeve, a ovaca se odrekao jer “ki će letit’ za njima“. Kada se dogovori proba KUU „Gacka“ ovaj pomalo vremešni brkajlija hita kako bi bio sa svojom družinom, da bi  barem na kratko oteo od zaborava stare pjesme i običaje.