Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

ODLUKA SABORA

Sve osobe s invaliditetom oslobođene obveze plaćanja sudskih pristojbi u Hrvatskoj

Autor: Hina

05.05.2023. 14:14
Sve osobe s invaliditetom oslobođene obveze plaćanja sudskih pristojbi u Hrvatskoj

Foto: Arhiva NLHrvatski sabor u petak je većinom glasova izmijenio Zakona o sudskim pristojbama kojima se od plaćanja sudskih pristojbi oslobađaju sve osobe s invaliditetom.


Izmjenama Zakona o sudskim pristojbama, osim oslobođenja osoba s invaliditetom, propisuju se i oslobođenje od plaćanja pristojbi kod postupaka koji se pokreću temeljem pravomoćne sudske odluke o zaštiti kolektivnog interesa.


Status osoba s invaliditetom dokazivat će se ispravom nadležnog tijela umjesto isključivo ispravom Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.
Sabor je potvrdio ugovor o osnivanju Centra za razvoj financija (CEF), te jednoglasno sporazum Hrvatske i Švicarskog saveznog vijeća o švicarskom doprinosu odabranim državama EU za smanjenje ekonomskih i socijalnih nejednakosti.


Zastupnici su podržali i informaciju Hrvatske narodne banke o financijskom stanju, stupnju ostvarenja stabilnosti cijena i provedbi monetarne politike u 2021. i prvom polugodištu 2022.


Zaključci Kluba Možemo kojima su tražili podatke o sektorima gdje su marže najviše rasle, podatke o utjecaju inflacije na pojedina kućanstva te da se obveže Vlada da na Gospodarsko- socijalnom vijeću inicira dijalog o pravednijoj raspodjeli tereta inflacije nisu dobili podršku većine.


Peđa Grbin (SDP) ocijenio je tragično da se podržava nerad HNB-a, koji ništa ne radi oko inflacije ili utjerivača dugova te predao riječ Hrvoju Zekanoviću koji se također javio. „ Zeko izvoli”, kazao je Grbin.


„Snoopy bi morao krenuti od sebe i vratiti sedam tisuća eura u državi proračun, možda bi tada inflacija bila manja”, uzvratio mu je Zekanović nakon čega im je predsjednik Sabora Gordan Jandroković podijelio opomene zbog oslovljavanja pogrdnim imenima i nadimcima. “To je neprimjereno”, poručio je.